Energetika

CENE NAFTE PADAJU: Da li to znači da će pojeftiniti i gorivo na pumpama?

Autor Milena Antonijević

Generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije" Tomislav Mićović ne očekuje da će danas doći do velike promene u ceni benzina i dizela.

Izvor: Petar Stojanović

Gostujući na RTS-u, Tomislav Mićović je pojasnio da predstoji sezonski period veće potrošnje nafte tako da OPEK ne bi trebalo dodatno da smanji ponudu na tržištu.

"Cene goriva na pumpama se određuju na osnovu pravilnika i uredbe, čime upravlja država. Na osnovu kotacije benzina i dizela tokom protekle nedelje, ne očekujem promene", kaže on.

Mićović kaže da na pad cena nafte na svetskom tržištu utiče i gornja granica američkog duga, globalna recesija, kao i inflacija.

"Te promene utiču i na potražnju koja je osetljiva na promene na finansijskom tržištu, poput bankarske krize", ističe Mićović. On dodaje da OPEK, koji je smanjio ponudu na tržištu, utiče na ponudu nafte.

"Rusija je deo OPEK-a. Trebalo bi da smanjuje isporuke u skladu sa internim raspodelom. Međutim, unutar OPEK-a postoje razlike između zemalja, pa Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati poštuju smanjenje. Irak, koji ima problema sa isporukama, ne može da ga ipoštuje“, ističe on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji, kao i u svetu, postoje takozvane krizne zalihe derivata nafte.

"Nikada ne možete imati zaliha da prevaziđete sve poteškoće, ali je važno da dostignemo minimalan evropski nivo.  Trebalo bi da u zalihama imamo dva meseca ukupne potrošnje a to je velika količina. Mislim da je država odlučila da odvoji taj novac", zaključuje generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije".

(EURACTIV.rs)