Energetika

PORTO MONTENEGRO: Domaćin ovogodišnje konferencije Energy Week Western Balkans

Izvor Promo

Najznačajnija investiciona konferencija o obnovljivim izvorima energije na Zapadnom Balkanu- Energy Week Western Balkans 2023, održaće se ove godine 18-19. oktobra, na novoj lokaciji u Porto Montenegru.

Izvor: Invest In Network Ltd.

Energy Week Western Balkans, u organizaciji britanske kompanije Invest In Network, održana je prvi put prošle godine u Crnoj Gori, nakon čega je odmah prepoznata kao najznačajniji događaj u regionu. Konferencija okuplja energetske kompanije, predstavnike vlasti i državnih instituacija iz Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, kao i međunarodne finansijske institucije i velike multinacionalne investitore.


Konferencija Energy Week Western Balkans 2023 je odlično pozicionirana da podstakne regionalnu saradnju, kao i da podrži tranziciju ka bezbednoj, čistoj i pristupačnoj energiji. Korišćenje ogromnog potencijala obnovljive energije, povećanje međusobne povezanosti i olakšavanje fleksibilnosti sistema i liberalizacije tržišta su od izuzetnog značaja. Iako je ulaganje u obnovljivu energiju u regionu sve veće, saradnja i međusobna povezanost su ključni za postizanje postavljenih ciljeva.


Među temama o kojima će se govoriti 2023. godine:
• Regulatorni okvir potreban da bi se obezbedila pravedna tranzicija;
• Aukcije i ugovori o kupovini električne energije (PPA);
• Prihodi od obnovljive energije;
• Najvažnija dostignuća i novi građevinski projekti u industriji energije vetra i solarne energije;
• Podsticanje malih hidroenergetskih instalacija u odnosu na ponovno napajanje postojećih velikih hidroelektrana;
• Inovativne mogućnosti koje se istražuju u regionu, kao što su plutajuća solarna energija i agrivoltaizam;
• Rešenja za skladištenje energije i još mnogo toga.

Energy Week je međunarodno priznat kao događaj visokog uticaja sa ciljanom publikom i izuzetnim mogućnostima umrežavanja, a prisustvuju mu finansijske institucije, globalni proizvođači obnovljive energije i najinovativnije tehnološke kompanije na svetu, kao što su EBRD, EIB, Svetska banka, IFC, DEG (Nemačka), Proparco (Francuska), Zeleni fond za rast (Luksenburg), MUFG banka (Japan), Raiffeisen Banka Erste Banka (Austrija), Akuo Energyi (Francuska), Emergy (Norveška), Scatec (Norveška), CWP Global (Australija), Notus Energy (Nemačka), Statkraft (Norveška), EDF (Francuska), Evropska energija (Danska), Fotowatio Renewable Ventures (Španija), Acciona Generación Renovable (Španija), Voltalia (Francuska), ITOCHU Corporation (Japan), Hitachi Energy (Japan), General Electric (SAD) i mnogi drugi.
Zvanični sajt: www.wbenergyweek.com