Energetika

INDIJA UVEZLA DESET PUTA VIŠE NAFTE IZ RUSIJE: Ušteda od pet milijardi dolara, a još uvek nema osude ruske invazije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Indija je u protekloj godini uvezla deset puta više nafte nego u prethodnom periodu, pokazuju podaci banke pod državnom kontrolom.

Izvor: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE

Indijski uvoz ruske nafte porastao je deset puta prošle godine, prema banci pod državnom kontrolom, "Bank of Baroda". Brojke pokazuju da je treća najveća ekonomija Azije uštedela oko pet milijardi dolara jer je povećala kupovinu sirove nafte iz Moskve.

Vest dolazi u trenutku kada zapadne zemlje smanjuju uvoz energije iz Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu. Rusija je prodavala energiju uz popust zemljama poput Kine i Indije, koja je treći najveći uvoznik nafte u svetu.

U 2021. ruska nafta je činila samo dva odsto godišnjeg uvoza sirove nafte u Indiji. Ta cifra sada iznosi skoro 20%, saopštila je "Bank of Baroda".

Indija je kupovinom nafte od Rusije tokom prošle finansijske godine uštedela oko 89 dolara po toni sirove nafte, pokazuju brojke. Uprkos pritiscima SAD i Evrope, Indija je odbila da se pridruži uvođenju zapadnih sankcija na ruski uvoz. Nju Delhi takođe nije eksplicitno osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

Indija je branila svoje kupovine nafte, rekavši da kao zemlja koja se oslanja na uvoz energije i sa milionima koji žive u siromaštvu, nije bila u poziciji da plaća više cene.  Otkako je počeo rat u Ukrajini, Evropa je uvezla šest puta više energije iz Rusije nego Indija, rekao je ministar spoljnih poslova zemlje S. Džajšankar u prošlogodišnjem TV intervjuu.

"Evropa je uspela da smanji svoj uvoz, radeći to na udoban način", rekao je on i postavio pitanje, ukoliko je stvar principa, zašto Evropa nije prekinula prvog dana.

Kako se sukobu ne nazire kraj, neki analitičari očekuju da će Rusija nastaviti da nudi jeftinu naftu najvećim azijskim uvoznicima energije.

"Očekujemo da će unos ruske sirove nafte ostati ograničen na ove dve zemlje - Indiju i Kinu, zadržavajući velike popuste", rekla je Vandana Hari iz kompanije za energetske analize "Vanda Insights "za Bi-Bi-Si.

Indijske rafinerije nafte nastaviće da maksimiziraju svoje profitne marže dok god mogu, ali će se jednostavno "vratiti na svoj uobičajeni sirovi režim" ako sankcije budu ukinute, dodala je ona.

(EURACTIV.rs)