Ekonomija

NOVE SANKCIJE ZA LIDERE RUSKE BANKE: Amerika upozorava da Mađarska ignoriše upozorenja o vezi sa Moskvom

Autor Tamara Milošević Grbić

SAD su uvele sankcije trojici najviših zvaničnika Međunarodne investicione banke u Budimpešti nakon što je Mađarska ignorisala zabrinutost SAD o vezi sa Moskvom.

Izvor: Peter Lakatos/EPA-EFE

Tri imena dodata na listu sankcija SAD su ruski državljani Nikolaj Kosov, bivši predsednik banke, i Georgij Potapov, kao i mađarski državljanin Imre Laslocki, dva poslednja visoka zvaničnika u upravnom odboru MIB.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Bugarska, Češka, Rumunija i Slovačka okončale su učešće u MIB. Mađarska vlada nije preduzela nikakve mere protiv banke, koja je 2019. preselila poslovanje u Budimpeštu.

Mađarska, članica NATO-a i Evropske unije, neguje dobre veze sa Moskvom od 2010. godine pod nacionalističkim premijerom Viktorom Orbanom, koji je izbegavao lične kritike predsednika Vladimira Putina uprkos osudi ruske invazije na Ukrajinu. Njegov stav su kritikovali američki i evropski saveznici.

Prisustvo ove netransparentne platforme Kremlja (MIB) u srcu Mađarske ugrožava bezbednost i suverenitet mađarskog naroda, njihovih evropskih suseda i njihovih NATO saveznika“, rekao je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman na konferenciji za novinare u Budimpešti nakon saopštenje.

Presman je rekao da su SAD izrazile zabrinutost zbog prisustva banke, ali da je za razliku od drugih saveznika u NATO-u, Orbanova vlada odbacila ove zabrinutosti i ostala posvećena domaćinstvu MIB.

„Zabrinuti smo zbog kontinuirane želje mađarskih lidera da prošire i prodube veze sa Ruskom Federacijom uprkos tekućoj brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i pretnji transatlantskoj bezbednosti“, rekao je Presman.

„Ovom najavom Sjedinjene Države pokazuju da ćemo preduzeti akciju kao odgovor na izbore Mađarske i da ograničimo pristup Rusije i sankcionisanih Rusa međunarodnom finansijskom sistemu.

Glavni portparol mađarske vlade nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

U saopštenju američkog ministarstva finansija navodi se da je prisustvo IIB-a u Budimpešti omogućilo Rusiji da pojača svoje obaveštajno prisustvo u Evropi i „moglo da posluži kao mehanizam za korupciju i nezakonito finansiranje, uključujući kršenje sankcija“.

Mađarska bez izlaza na more u velikoj meri zavisi od uvoza ruskog prirodnog gasa i sirove nafte i kritikovala je sankcije EU Rusiji, rekavši da one nisu uspele da smisleno oslabe Moskvu dok rizikuju da unište evropsku ekonomiju.

Neposredno pre američkog saopštenja u sredu, Orbanov šef kabineta Gergeli Guljaš optužio je američku ambasadu da direktno vodi kampanju za promenu stava Mađarske prema Rusiji.

„Proteklih dana na ulicama su svi bili suočeni sa činjenicom da više nije opozicija ta koja vodi kampanju američkim novcem, već je američka ambasada direktno vodila kampanju u Mađarskoj“, rekao je Guljaš u komentarima koje je na Tviteru objavio portparol vlade.

„SAD nisu odustale od pokušaja da uguraju Mađarsku u proratnu poziciju koju dele mnogi naši saveznici, ali Mađarska ostaje uverena da je mir jedini zajednički interes.

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posetio je Moskvu ove nedelje radi razgovora o snabdevanju gasom i naftom, kao io tekućem projektu Rosatoma za proširenje mađarske nuklearne elektrane.

(EURACTIV.rs)