Ekonomija

NEMAČKA NEMA PARA ZA VEĆE DEČIJE DODATKE: Vlada ima druge prioritete

Iako se očekuje da će po prvi put poreski prihodi 2024. godine dostići 1 milijardu evra, među prioritetima ministra finansija Kristijana Lindnera nije povećanje dečijih dodataka

Izvor: Screenshot/europa.eu

Nema više novca za povećanje dečijih dodataka kako je dogovoreno među vladajućim strankama, rekao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner, iako se očekuje da će po prvi put poreski prihodi 2024. godine dostići 1 milijardu evra.
Prioriteti ministra Lindnera bi bili obnova transportne i digitalne infrastrukture, jačanje vojske, kao i podrška istraživačkim i poslovnim investicijama, izjavio je za Bild am Sonntag u nedelju.

Drugi projekti bi bili „poželjni, ali trenutno nisu izvodljivi", rekao je Lindner. Ovo bi uključivalo program dečijih dodataka od 12 milijardi evra koji je razvila nemačka ministarka porodice Lisa Paus (Zeleni).

Vlada je prošle nedelje dogovorila paket kako bi ubrzala planiranje i izdavanje dozvola za infrastrukturne projekte, uključujući projekte železnice i autoputeva i obnovljive izvore energije. Da bi se finansirale dodatne investicije u železničku mrežu, trebalo bi povećati putarinu za robu koja se prevozi kamionima na osnovu njihove emisije CO2 od januara 2024. godine.

Takođe se očekuje da će savezna vlada po prvi put upotrebiti 10 milijardi evra javnog novca za ulaganje na berzama kako bi stabilizovala svoj penzijski sistem.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Za porodice sa decom, nasuprot tome, „mnogo toga se već dogodilo", rekao je Lindner u nedelju, dovodeći u pitanje zajednički dogovoreni projekat tropartijske vlade „Kindergrundsicherung" (osnovni dečji dodatak).

„Želimo da izvučemo više dece iz siromaštva, stvorićemo bolje mogućnosti za decu i mlade sa osnovnom šemom dohotka dece i fokusirati se na one kojima je potrebna najveća podrška", navodi se u koalicionom sporazumu iz 2021. između socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca, Zelenih na čelu sa Paus i Lindnerovom liberalnom Strankom slobodnih demokrata.

U tu svrhu, program je imao za cilj da objedini sve postojeće dečije dodatke u šemu delimično zasnovanu na prihodima roditelja. Drugi deo je bio „garantni doprinos" koji se automatski plaća svim roditeljima.

„Svrha ove pogodnosti je da se direktno dopre do dece bez birokratskih prepreka i obezbedi njihov socio-kulturni egzistencijalni nivo, koji treba redefinisati", navodi se u koalicionom sporazumu.

Političari koji pripadaju "zelenima" kritikovali su Lindnerovu izjavu jer je borba protiv siromaštva dece bila „zadatak za društvo u celini, kome bi Lindner takođe trebalo da bude posvećen", rekla je za AFP Marija Klajn-Šmajnk, zamenica šefa grupe Zelenih u nemačkom parlamentu.

„Osnovni dohodak dece će doći u svakom slučaju" i trebalo bi da počne 2025. godine, rekla je u petak za radio Deutschlandfunk Katja Mast iz Socijaldemokratske partije Nemačke.

Nacrt budžeta za 2024. trebalo bi da bude gotov u junu, rekao je Lindner, pre nego što bude poslat Evropskoj komisiji na razmatranje u okviru takozvanog evropskog semestra. Lindner je rekao da će po prvi put u istoriji nemački poreski prihodi dostići ukupno više od 1 milijarde evra sledeće godine.

(EURACTIV.rs)