Ekonomija

NASTAVAK PODRŠKE EIB SRBIJI: Koridor 10 i putna infrastruktura prioriteti

Saradnja sa EIB je posebno važna u oblastima infrastrukture, zdravstva, energetike, obrazovanja i istraživačkih centara, naglasila je premijerka Brnabić tokom sastanka sa potpredsednicom Evropske investicione banke Lilianom Pavlovom

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa potpredsednicom Evropske investicione banke (EIB) Lilianom Pavlovom o projektima koji se u Srbiji sprovode uz pomoć te finansijske institucije, a doprinose ekonomskom i socijalnom boljitku građana.

Saradnja sa EIB je posebno važna u oblastima infrastrukture, zdravstva, energetike, obrazovanja i istraživačkih centara, naglasila je Brnabić i istakla značaj Koridora 10, kao i ulaganja u železničku infrastrukturu.

U saoštenju Vlade Republike Srbije povodom današnjeg sastanka navodi se da je u fokusu oblast energetike, povezivanje ne samo sa zemljama regiona, već i Evrope, što bi doprinelo da Srbija postane ekonomski privlačnija zemlja za investitore.

U planu je investicija u dve reverzibilne hidroelektrane, a izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom veoma značajan projekat, čiji se završetak očekuje u oktobru ove godine.

Takođe, ukazano je na nove potencijalne oblasti za ulaganja, poput naučno-istraživačkih centara, i predstavljen je projekat
izgradnje BIO4 kampusa.

Saradnja sa Srbijom je konstruktivna, ocenila je potpredsednica EIB Pavlova, i biće nastavljena i u narednom periodu,
posebno kada je reč o putnoj i železničkoj infrastrukturi, ulaganju u zdravstveni sektor, kao i oblast dualnog obrazovanja.

Ulaganje u Koridor 10 i u putnu infrastrukturu jeste prioritet broj jedan, saglasile su se Pavlova i Brnabić, a potpredsednica EIB Liliana Pavlova naglasila je da su železnice visoko na agendi EIB, a posebno oblast zdravstva, odnosno završetak izgradnje kliničkih centara u Kragujevcu i Novom Sadu.

(EURACTIV.rs)