Ekonomija

DODATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE DOSTUPNO VEĆINI GRAĐANA SRBIJE: Odgovara svačijim potrebama

Autor Milena Antonijević

Najveći potencijal na srpskom tržištu ima dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Sve češće se nalazi kao deo paketa prilikom zapošljavanja ali se može ugovoriti i samostalno.

Izvor: MONDO/S.S.

Privatno zdravstveno osiguranje odgovara svačijim potrebama. Pristupačno je i dostupno većini građana. Primera radi, osoba stara 40 godina može ugovoriti najnižu mesečnu premiju sa osnovnim paketom usluga već za 14 evra.

Benefiti doborvoljnog zdravstvenog osiguranja su brojni a samo neki od njih, koji su i presudni za naše građane su odlazak kod lekara bez čekanja u redovima i gubljenja vremena, komfor, maksimalna posvećenost lekara i medicinskog osoblja, dvadeset četvoročasovna zaštita tokom perioda osiguranja, bolničko ili, u zavisnosti od paketa, vanbolničko lečenje. Ono takođe obezbeđuje posebne pogodnosti za žene tokom trudnoće i porođaja a olakšava pristup čak i najzahtevnijim medicinskim uslugama.

Prednosti ove vrste osiguranja su i mogućnost sitematskog pregleda u sklopu osiguranja, stomatološke usluge nisu ugovorene osnovnim paketima, ali se mogu dodatno ugovoriti, lekari specijalisti su dostupni na jednom mestu a procedura ugovarnja polise i zakazivanja pregleda je jednostavna. Dobrovoljno zdravstveno osiguranje takođe može da uključuje i operacije ili lečenje u inostranstvu.

Procena je da građani Srbije, u proseku, na lečenje u privatnim klinikama godišnje potroše oko 300 evra. Tim novcem se kupovinom polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja može obezbediti najmanje 1000 evra za pokriće različitih usluga.

Kolektivno zdravstveno osiguranje je namenjeno svim pravnim subjektima koji posluju u Srbiji. Dokazano je da se uz ovu polisu znatno smanjuje broj bolovanja i odsustva jer se zaposleni blagovremeno jave lekaru i time spreče dalji razvoj i napredovanje bolesti. Na listi benefita koje zaposleni najviše cene i smatraju najstimulativnijim, nalazi se na drugom mestu.
Od početka pandemije značajno se promenila svest o važnosti ličnog zdravlja i zdravlja članova porodice, svuda u svetu pa i u Srbiji.
Prema podacima Narodne banke Srbije,trend rasta premije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, praćen rastom učešća premije ove vrste osiguranja u ukupnoj premiji sa 4,3% u godini pre pandemije na 7,6% u prva tri tromesečja 2022. godine, mogao bi da se očekuje i ubuduće.

Važno je znati da se polisom osiguranja ne može pokriti već načinjen trošak lečenja. Zato je dobro da o svom i zdravlju najbližih razmišljate unapred.

Takođe, prilikom ugovaranja polise osiguranja važno je da dobro pročitate prava i obaveze navedene u ugovoru. Ukoliko je ugovarač osiguranja poslodavac, možete od njega zahtevati sve informacije o uslovima polise. Tako ćete izbeći eventualne neprijatnosti ili dodatne troškove prilikom korišćenja zdravstvenih usluga.

Ovaj tekst je deo EURACTIV specijala "Tržište osiguranja: perspektive i izazovi".

(EURACTIV.rs)