Ekonomija

ŽIVOTNO OSIGURANJE ULAGANJE U BUDUĆNOST: Zaštita osiguranika u slučaju nesreće ali i svojevrstan fond pomoći porodici

Autor Milena Antonijević

Životno osiguranje je oblik zaštite osiguranika za slučaj nesreće. Njime se pruža finansijsko pokriće rizika od smrti ili smanjenja sposobnosti privređivanja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ovaj vid osiguranja pruža mogućnost obezbeđenja lične i budućnosti vaše porodice.

U velikom broju slučajeva roditelji se odlučuju da uz pomoć životnog osiguranja svojoj deci obezbede neku vrstu sigurnosti. Ona se često primenjuje i na obrazovanje.

Polisa životnog osiguranja sklapa se između pojedinca i osiguravajuće kuće, koja se obavezuje da će isplatiti određenu sumu u slučaju smrti ili teške bolesti osiguranika. Tokom vremenskog perioda na koji se sklapa polisa, osiguranik plaća iznos koji je ugovorio.

Osnovne vrste životnog osiguranja su mešovito osiguranje i riziko.

Mešovito osiguranje je planska štednja u koju osiguranik ulaže određeni vremenski period kako bi mu se taj novac uz uvećani iznos vratio kasnije.

Riziko osiguranje nema karakter štednje, već se isključivo odnosi na smrtni slučaj. Ova vrsta osiguranja zapravo obezbeđuje članovima porodice finansijsku podršku u slučaju smrti osiguranika.

U Srbiji je poslednjih godina zabeležen veliki porast obolelih od karcinoma. Nažalost, smrtnost obolelih je u našoj zemlji i dalje na visokom novou. I u ovom smislu, životna osiguranja mogu pokriti čitav set različitih malignih oboljenja i isplatiti ugovorenu sumu u slučaju oboljevanja.

Preporuka strčnjaka u oblasti osiguranja je da sa osiguranjem života treba početi što ranije kako bismo u nekom doglednom životnom periodu i osetili i korisnost od te polise.
Životno osiguranje se pojavljuje i kao izvor kreditiranja. Polisa tako može biti svojevrsno obezbeđenje potrošačkih i stambenih kredita. Ovo osiguranje se razlikuje od osiguranja imovine i nastanak slučaja pokrivenog osiguranjem jer se pre svega povezan s trajanjem života nekog lica. Osiguranjem se pokriva neizvestan događaj.
Životno osiguranje u Srbiji je dugo bilo na niskom stepenu razvoja zbog različitih okolnosti. Pre svega, na to je uticao nizak životni standard, neizvesna ekonomska klima i politička situacija. Poslednjih godina se polako budi svest građana, koji shvataju važnost ove vrste osiguranja.

Ipak, tržište životnog osiguranja kod nas još uvek nije na nivou razvijenosti zemalja Evrope i ostatka sveta, gde učešće premije životnog osiguranja u ukupnoj premiji prelazi 60 odsto.

Prema podacima Narodne banke Srbije, povratak inflacije na globalnom planu pa i u Srbiji, uticao je i na tendenciju povećanja raskida i otkupa ugovora životnih osiguranja.

Ovaj tekst je deo EURACTIV specijala "Tržište osiguranja: perspektive i izazovi".

(EURACTIV.rs)