Ekonomija

SVE VELIKE INVESTICIJE U SRBIJI SU OSIGURANE: Nikola Đukić, predsednik IO UNIQA neživotnog osiguranja

Izvor Promo

Svi značajni infrastrukturni objekti u Srbiji su osigurani, i to je postalo sastavni deo ugovora između investitora i izvođača.

Izvor: Promo/Goran Zlatković

Nikola Đukić, predsednik IO UNIQA neživotnog osiguranja, bio je jedan od učesnika na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu.

Svi značajni infrastrukturni objekti u Srbiji su osigurani, i to je postalo sastavni deo ugovora između investitora i izvođača, posebno kada je reč o osiguranju radova i odgovornosti prema trećim licima.

„Pored ovih, ugovaraju se i osiguranja profesionalne odgovornosti kako za projektante tako i za nadzor, čime su osigurani i imovina i ljudi, i to svi učesnici u infrastrukturnom projektu.“

Izvor: Promo/Goran Zlatković

Đukić je istakao da se u Srbiji primećuje i porast premije po osnovu osiguranja izgradnje i montaže. Osnovni rizici koji se osiguravaju su požar, građevinska nezgoda, prirodne nepogode, ljudska greška, krađa; osim samih radova, osigurava se i postojeća imovina, oprema, skladišta, raščišćavanje ruševina itd.

Izvor: Promo/Goran Zlatković

Đukić je objasnio da su i kod nas i na globalnom nivou najizraženije štete koje nastaju kao posledica elementarnih nepogoda i prema frekvenciji i prema iznosima.

„U Srbiji je najizraženiji rizik od poplava, a zbog zemljotresa u Turskoj i Siriji očekivano je da će doći do povećanog interesovanja i za polise koje pokrivaju rizik od zemljotresa“, smatra Đukić.

Za regionalne investitore prednost polisa UNIQA osiguranja je u tome što ova kompanija pokriva ceo region SEE i ima veliko iskustvo u zemljama u okruženju, što garantuje ponudu koja je izuzetno kvalitetna i u skladu sa svetskim standardima.

„Za velike infrastrukturne projekte, a i za manje, koriste se uslovi osiguranja koji su unificirani na svetskom nivou, reč o tzv. Minhen Re pokrićima. Naše iskustvo u regionu pruža nam mogućnost da na svih pet tržišta klijentima koji imaju potrebu za regionalnim ulaganjem ponudimo znatno bolje uslove osiguranja od onih koje bi dobili obraćajući se drugim osiguravajućim kućama“, rekao je Đukić. On je dodao da su trenutne cene polisa osiguranja za infrastrukturne objekte uglavnom niže od onih na evropskom tržištu, ali se zbog povezanosti sa inostranim reosiguravačima i kod nas može očekivati porast cena.

Govoreći o značaju infrastrukture, Đukić je podsetio da razvoj posebno putne i digitalne infrastrukture ubrzava komunikaciju s klijentima i podiže konkurentnost, ali i pojačava bezbednost saobraćaja, odnosno smanjuje broj saobraćajnih nezgoda.

Automatizacija poslovnih procesa, komunikacija s klijentima putem modernih digitalnih tehnologija, razmena informacija s partnerima i dobavljačima digitalnim putem, kao i upotreba veštačke inteligencije u narednom periodu dovode do jednostavnijeg i bržeg korišćenja usluga osiguranja. Jednostavno rečeno, osiguranje postaje dostupno svima i na svakom mestu.

Izvor: Promo

U UNIQA osiguranju već sada je dostupna elektronska prijava štete. Za neke odštetne zahteve klijent može video-pozivom da ostvari direktnu komunikaciju sa UNIQA osiguranjem, čime se štedi vreme i ubrzava proces rešavanja odštetnog zahteva. Omogućeno je i plaćanje usluga preko interneta, kao i zakazivanje pregleda u okviru zdravstvenog osiguranja.

Ovaj tekst je deo EURACTIV specijala "Tržište osiguranja: perspektive i izazovi". Predstavljamo vam interaktivno izdanje izveštaja:

(EURACTIV.rs)