Ekonomija

POLJOPRIVREDA, KLIMATSKE PROMENE I ZELENA AGENDA U FOKUSU: Frančesko Maši, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja

Izvor Promo

Kompanija DDOR posluje više od 75 godina na našim prostorima. Cilj poslovanja je da aktivno učestvuje u unapređenju tržišta u Srbiji – kada je reč o zaštiti osiguranika.

Izvor: Promo/DDOR

Kompanija DDOR posluje više od 75 godina na našim prostorima. Cilj poslovanja je da aktivno učestvuje u unapređenju tržišta u Srbiji – od pružanja usluga najvišeg standarda kada je reč o zaštiti osiguranika, do praćenja najnovijih trendova u oblasti osiguranja. Za Specijal o osiguranju o rezultatima, planovima, ciljevima i akcijama govorio je Frančesko Maši, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja.

Kako posmatrate ulogu osiguravajućih društava u postizanju ciljeva EU Zelene agende?

Osiguravajuća društva su posebno svesna i osetljiva na pretnje koje predstavljaju klimatske promene, a takođe mogu igrati značajnu ulogu u finansiranju tranzicije ka održivom poslovanju. Zelena agenda je vruća tema i čak i najmanja akcija može napraviti razliku.

Naša grupa Unipol nedavno se pridružila Alijansi vlasnika neto nula imovine, koju su pokrenule UN, čiji su se institucionalni članovi obavezali da prenesu svoje investicione portfelje na neto nultu emisiju gasova staklene bašte do 2050. Štaviše, u našem strateškom planu Grupe 2022–2024. postavljeni su veoma ambiciozni ciljevi ESG-a, koji imaju isti značaj kao i finansijski. I toliko smo uvereni u našu sposobnost da to i ostvarimo da je 20 odsto dugoročnih bonusa svih menadžera Unipola povezano sa ovim ciljevima ESG-a. Deo smo zajednice, zahvaljujući njoj smo uspešni i ovo je način na koji to i pokazujemo. Ovi ciljevi su usklađeni s novom klimatskom strategijom Grupe, koja detaljno opisuje kako se Grupa priprema da se suoči s rizicima povezanim s klimom i prepoznaje prilike u vezi s klimom u tri glavne oblasti poslovanja (procena rizika, investicije i ulaganje u nekretnine).

Klimatske promene su važne jer predstavljaju rizik i mogu uticati na život svih nas i perspektivu poslovanja, ugrožavajući otvaranje novih radnih mesta.

Kakav je značaj akcije „Za šumu u tvom kraju“, koju je DDOR pokrenuo, i šta su EKO polise?

Inspirisani prošlogodišnjim sajmom DDOR EKO BG CAR SHOW, koji je bio potpuno okrenut održivoj mobilnosti, jednom od strateških ekosistema naše grupe, kao i konceptom brige o okolini, odlučili smo da pokrenemo akciju „Za šumu u tvom kraju“, kojom se ozelenjavaju urbane sredine u gradovima Srbije. Ovim projektom ustanovili smo EKO polise, čijim se ugovaranjem direktno utiče na količinu stabala koja će biti zasađena jer se od svake polise odvajaju sredstva za nabavku sadnog materijala. Prošlogodišnjom akcijom bile su obuhvaćene EKO-kasko i EKO – Moja kućica, koje su ugovarane u toku pet meseci. Posle onlajn glasanja odabrano je 10 gradova u kojima će ukupno biti posađeno gotovo 500 stabala. Nakon uspeha prošlogodišnje akcije, ona je postala deo našeg trogodišnjeg plana, čime se jasno pokazuje da je DDOR opredeljen da dugoročno i sistematski pozitivno utiče na čuvanje i unapređenje okruženja. Ove godine akcija će trajati dvanaest meseci i pored navedena dva proizvoda, sredstva će se sakupljati i ugovaranjem EKO-paketa putnog osiguranja i time će mogućnost sadnje stabala u gradovima biti znatno proširena.

Izvor: Promo

DDOR osiguranje je pokrenulo i aplikaciju DDOR TERRA. Koliko takve inovacije mogu da utiču na rast premije osiguranja?

Poljoprivreda je jedna od osnovnih poslovnih oblasti DDOR osiguranja, imajući u vidu značaj ove industrije za čitavu ekonomiju države. Takođe, iskustvo i znanje sticano desetinama godina, stavljeno u aktuelni kontekst digitalizacije, dovelo je do stvaranja jedinstvene platforme pod nazivom DDOR TERRA, razvijene u saradnji s jednim od lidera u digitalizaciji u poljoprivredi – BioSens institutom. Sama platforma znatno pojednostavljuje proces ugovaranja polisa osiguranja useva i plodova s jedne strane, ali, što je još važnije, obezbeđuje jednostavnu, brzu i laku prijavu štetnog događaja sa njive ili iz voćnjaka osiguranika DDOR-a, za koje su preuzimanje, registracija i korišćenje aplikacije potpuno besplatni. S novom verzijom aplikacije korisnicima će biti na raspolaganju različite informacije od značaja za njihovu vrstu useva i njihov region.

Svedoci smo perioda u kojem klimatske promene imaju ogroman uticaj na poslovanje, a naročito u poljoprivredi. Uprkos ovoj činjenici, imamo relativno nizak obim osiguranih površina u Srbiji, koji se kreće između 12 i 15 odsto, i pored subvencija države prilikom osiguranja u poljoprivredi. S tim u vezi, platforma DDOR TERRA nema direktan uticaj na rast premije osiguranja, ali zato ima veoma visok značaj u pojednostavljivanju procesa prijave i naplate štete, što kao rezultat ima unapređeno zadovoljstvo korisnika i time stabilniji i kvalitetniji dugoročni odnos s klijentom.

Kako vidite ulogu industrije osiguranja u vremenima izazovnim za ekonomiju?

Pošto će vlade igrati ključnu ulogu u pokušajima da ublaže uticaj na ekonomiju i da podrže održivi razvoj, biće potrebna znatna suma novca kako bi se obezbedila sredstva za jačanje infrastrukture, socijalne zaštite, zdravstvenog i obrazovnog sistema, te postepena tranzicija ka modelu održive mobilnosti i zelenoj ekonomiji. A tu dolazi vreme da se podstakne jače partnerstvo između javnog i privatnog sektora. Industrija osiguranja nastavlja da igra vitalnu ulogu u privredi, gde otvaranje novih radnih mesta i stvaranje vrednosti ostaju u središtu poslovne strategije i istovremeno će zadržati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena. Dalji razvoj tržišta kapitala, s ciljem privlačenja stranog kapitala i podrške domaćim investicijama, omogućiće osiguravajućim kompanijama da integrišu u svoje poslovne strategije i akcije nameru da se suoče s rizicima u vezi sa ESG-om i iskoriste mogućnosti koje proističu iz ESG-a, u nekim od ključnih oblasti poslovanja kao što su preuzimanje rizika, investicije, upravljanje nekretninama i nabavke i time doprinesu održivom budućem razvoju države i otklanjanju prepreka društvenoj i ekonomskoj konvergenciji.

Ovaj tekst je deo EURACTIV specijala "Tržište osiguranja: perspektive i izazovi". Predstavljamo vam interaktivno izdanje izveštaja:

(EURACTIV.rs)