Ekonomija

INDIJSKA EKONOMIJA NADMAŠUJE OČEKIVANJA: Beleži rast od 8,4 odsto

Autor Milena Antonijević

Indija je zadržala titulu najveće svetske ekonomije koja se najbrže razvija jer je porasla za 8,4% u poslednja tri meseca 2023, u odnosu na godinu dana ranije

Izvor: YouTube/Global News/Screenshot

Podaci dolaze kada je u zemlji planirano održavanje opštih izbora ove godine.

Premijer Narendra Modi objavio je na društvenoj medijskoj platformi X da sve ukazuje na „snagu indijske ekonomije i njen potencijal".

Predviđa se da će Indija prestići Japan i Nemačku kao treća najveća svetska ekonomija u narednih nekoliko godina.

Rast bolji od očekivanog predvođen je snažnim učinkom proizvođača u zemlji, pri čemu je sektor u tom periodu povećan za 11,6%.

Privatna potrošnja, koja čini skoro dve trećine bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, takođe je porasla za 3,5%.

Na potrošačku moć u Indiji prošle godine su uticale visoke cene osnovnih namirnica kao što je luk, što je dovelo do toga da je vlada uvela niz mera za suzbijanje inflacije cena hrane.

Poslednjih godina, premijer Modi je povećao vladinu potrošnju na infrastrukturu i ponudio podsticaje za povećanje proizvodnje telefona, elektronike, dronova i poluprovodnika kako bi pomogao Indiji da se takmiči i bude konkurentna na međunarodnom tržištu.

Vlada je krajem nedelje dala zeleno svetlo za izgradnju tri fabrike poluprovodnika u vrednosti od 1,26 biliona rupija, što je oko 15,2 milijarde dolara, od strane kompanija uključujući indijski konglomerat Tata.

S druge strane, poljoprivredni sektor, koji čini oko 15% ekonomije od 3,7 biliona dolara, nastavio je da se bori zbog slabih monsunskih kiša, dok su neki farmeri protestovali tražeći minimalne cene useva.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će indijska ekonomija rasti za 6,5 odsto 2024. godine, u poređenju sa 4,6 odsto u Kini.

Peking je pod sve većim pritiskom da predstavi stimulativne mere za podršku drugoj po veličini svetskoj ekonomiji koja se suočava sa brojnim izazovima, uključujući krizu tržišta nekretnina, visoku nezaposlenost mladih i pad cena, poznat kao deflacija.

(M.A./EURACTIV.rs)