Ekonomija

UTICAJ AMERIČKIH IZBORA NA SVETSKA TRŽIŠTA: Tramp "preti" krahom berze ako ne pobedi, šta kažu stručnjaci?

Donald Tramp u trci za povratak u Belu kuću do sada je dao mnoga obećanja, ali i upozorenja, poput onog da bi u slučaju da ne pobedi na predsedničkim izborima u Americi tržišta bila u ozbiljnom problemu

Izvor: YouTube/CBN News

Bivši predsednik SAD Donald Tramp u trci za povratak u Belu kuću do sada je dao mnoga obećanja, ali i upozorenja, poput onog da bi u slučaju da ne pobedi na predsedničkim izborima u Americi tržišta bila u ozbiljnom problemu što bi moglo da izazove i "propast berze".

"Ako izgubimo, doživećete krah kakav ne biste mogli ni da zamislite", rekao je na predizbornom skupu u petak i dodao da bi to moglo izazvati "najveći krah berze koji smo ikada imali".

Ipak, iako je ove tvrdnje prilično samouvereno izrekao, stručnjaci sa kojima je CNN razgovarao "nasmejali su se upozorenju" i odbacili to, objašnjavajući da trka za Belu kuću ima malu ulogu u podsticanju tržišnog buma.

"To je Trampova buka na koju jednostavno ne obraćam mnogo pažnje. Neće biti velike prodaje ako Tramp izgubi. Bez obzira na to ko pobedi", rekao je Brajan Gardner, glavni vašingtonski strateški strateg u Stifelu.

Dejvid Keli, glavni globalni strateg "JPMorgan Asset Management", rekao je da ne veruje nikome ko tvrdi da može da kontroliše tržište - čak ni onima koji čitavu svoju karijeru pokušavaju da urade upravo to, objašnjavajući kako to za rukom ne polazi nijednom političaru i da misli kako se isto Trampovo upozorenje čulo i pre tri godine.

Zaista, samo između avgusta i oktobra 2020. Tramp je poslao šest tvitova rekavši da će tržište "spasti" ako Džo Bajden bude izabran za predsednika. Slično je upozorio u debati sa Bajdenom u oktobru 2020. Ta prognoza se pokazala netačnom. Dov je porastao za skoro 12 posto u novembru 2020., što je njegov najbolji mesec od januara 1987. A pod Bajdenom, referentni S&P 500 popeo se 34 posto na najviši nivo svih vremena.

Tramp pripisuje zasluge za rast tržišta 

Tramp, koji je voleo da reklamira berzu dok je bio u Beloj kući, nedavno je pokušao da pripiše zasluge za tržišne performanse pod Bajdenom.

Izvor: Printscreen/Youtube/SkyNews

"Jedina stvar koja dobro ide je berza. I dobro ide jer sve ankete pokazuju da pobeđujemo u mnogome", rekao je Tramp u petak, ponavljajući tvrdnju koju je izneo poslednjih nedelja.

Tržišni stratezi su uglavnom odbacili taj argument.

"To je jednostavno smešno. Kad god predsednik pokuša da utiče na tržište, to je samo gubljenje vremena. Postaje još smešnije da bivši predsednik to uradi", rekao je Hogan.

Nema sumnje da su tržišta poslednjih meseci bila u priličnom trendu.

S&P 500 je porastao za 24posto od nedavnog najnižeg nivoa krajem oktobra. Nasdak je ojačao 27posto. Dov je prešao nivo od 38.000 prvi put prošlog meseca - a onda je samo mesec dana kasnije prešao 39.000.

Pravi razlog zašto su tržišta uzdrmana

Stanje na tržištima zapravo nema nikakve veze sa trkom za Belu kuću 2024. godine, prema mišljenju stručnjaka. Umesto toga, kažu da su tržišne prekretnice podstaknute jačanjem ekonomije, rastućim korporativnim profitom, činjenicom da su Federalne rezerve prestale da povećavaju kamatne stope i euforijom zbog veštačke inteligencije.

Izvor: YouTube/CBN News

Portparol Bajdenove kampanje Džejms Singer rekao je za CNN da "nije iznenađujuće da je Tramp ljubomoran" na Bajdenovu ekonomiju. On je ukazao na skoro 15 miliona novih radnih mesta stvorenih otkako je Bajden preuzeo dužnost, rekordne vrednosti na berzi i nisku nezaposlenost.

"Navijanje protiv američke ekonomije je navijanje protiv američkog naroda", rekao je Singer.

Iako mnogi pretpostavljaju da su republikanci bolji za ekonomiju i tržišta, istorija pokazuje da tržište može napredovati pod bilo kojom stranom.

U stvari, berza je generisala veće godišnje prinose kada su demokrate na vlasti. Od 1945. godine, S&P 500 beleži prosečno povećanje od 11,5posto tokom godina kada je demokrata u Beloj kući, u poređenju sa 7,1posto pod republikancima, prema istraživanju CFRA.

Kako bi Trampova pobeda zaista uticala na tržišta?

Istina je da je Trampova iznenađujuća pobeda u novembru 2016. pomogla da se pokrene impresivan skup na berzi dok su se investitori kladili na deregulaciju, smanjenje poreza i infrastrukturu. Međutim, analitičari su danas podeljeni oko toga da li bi Trampova agenda 2.0 bila pozitivna ili negativna za tržište i privredu.

Trampova pobeda mogla bi da podstakne nade da će njegova odluka o smanjenju poreza biti produžena. Ali to bi takođe moglo da pojača zabrinutost zbog ogromnih američkih budžetskih deficita i planine duga.

Investitori ne bi bili uzbuđeni zbog povratka Tarifnog čoveka, kako je Tramp sebe nazvao tokom svog trgovinskog rata sa Kinom. Ranije ove godine, Tramp je obećao da će uvesti carinu od 60 odsto na sav kineski uvoz ako bude ponovo izabran.

Takođe postoji zabrinutost i šta bi to značilo za Federalne rezerve. Tramp je nedavno rekao da neće ponovo imenovati Džeroma Pauela, svog izabranog predsednika Federalnih rezervi, i čak ga je optužio da razmatra smanjenje kamatnih stopa kako bi pomogao demokratama u novembru.

Pauela, republikanca, Bajden je ponovo imenovao 2021. i njegov mandat ističe tek u maju 2026. godine.

"Mislim da bi Tramp pokušao da istera Džeroma Pauela. I pokretanje Pauela ne bi bilo dobro prihvaćeno na tržištu", rekao je Greg Valijer, glavni strateg američke politike u AGF Investments i objasnio da na tržištima postoji oprez u vezi sa nestabilnošću koja bi mogla da prati Trampov reizbor.

(J.N./EURACTIV.rs)