Ekonomija

Euractiv specijal: ODNOSI SRBIJE I SLOVENIJE

Izvor Promo

Zvanični diplomatski odnosi između Srbije i Slovenije uspostavljeni su decembra 2000. godine.

Izvor: Promo

Od tada pa na ovamo odnosi između dve zemlje su prijateljski i intenzivni, saradnja se odvija u mnogobrojnim sadržajima i nivoima, politički kontakti su česti i redovni.

Redovno se održavaju zajednička zasedanja obe vlade. Slovenija aktivno podržava i pristupanje Srbije Evropskoj uniji. U vreme slovenačkog predsedavanja EU bio je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU. Slovenija je bitno doprinela i viznoj liberalizaciji za srpske državljane i bila je među glavnim zagovornicima dodele datuma za početak pregovora za članstvo u EU.  

Dobra politička saradnja i jačanje međusobnog poverenja, povoljno utiče i na obim ekonomske saradnje jer se Srbija svrstava u vrh država po obimu slovenačkih investicija a u poslednje vreme je sve jači povratni tok srpskih investicija u Sloveniju.

Slovenačka privreda, osim što je izvozno orijentisana, sve više je i investiciona. Investicije su zasnovane na slovenačkoj ekonomskoj klimi pa su tako i najveća ulaganja u bankarstvo, osiguranje, zelenu energiju.

O svemu ovome ali i mnogim drugim temama opširnije u EURACTIV specijalu: ODNOSI SRBIJE I SLOVENIJE.