Ekonomija

ZRELE MASLINE U SREDIŠTU TRGOVINSKOG SPORA SAD I EU: Američke takse ipak jesu nezakonite, Evropa poziva na brzo ukidanje

Svetska trgovinska organizacija potvrdila je da su takse koje su SAD nametnule na zrele masline iz Španije nisu u skladu sa međunarodnim trgovinskim pravilima.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanovic

U utorak (20. februara) Svetska trgovinska organizacija je objavila izveštaj kojim se potvrđuje zaključak o nepoštovanju američkih trgovinskih mera, odnosno taksi na masline iz Španije.

"Ukoliko bude usvojen, izveštaj će postati obavezujući između EU i SAD, a SAD će morati da preduzmu hitne mere za sprovođenje presude i ukidanje obaveza", rekao je portparol Evropske komisije.

Komisija STO se uzdržala od preporuke da Sjedinjene Američke Države prestanu da nameću nezakonite dažbine, kako je tražila EU, jer "Komisija nema mogućnost da daje konkretne preporuke na ovaj način", navodi se u izveštaju.

SAD takođe imaju priliku da se žale, ali trenutno ne postoji funkcionalno žalbeno telo STO jer je Trampova administracija blokirala imenovanja u tom telu. Američki apel bi bio "u prazno".

Ali ovde stvari postaju manje jasne.

"Apel u prazno, prema pravilima STO-a, može blokirati izveštaj panela i celokupan postupak rešavanja", rekao je Filip Muskar, predavač na Science Po Lille i Univerzitetu Cattolica u Milanu, za Euractiv.

"Ali kako bismo se nosili s blokadom tela za žalbe u STO-u, EU već ima uspostavljena pravila koja omogućavaju blokadi da uzvrati čak i ako postupak odlučivanja nije završen", dodao je Muskar.

U tom cilju, EU je 2021. godine revidirala Uredbu o sprovođenju pravila međunarodne trgovine.

EU i SAD bi takođe mogle postići dogovor o kompromisu.

Ali EU smatra da "nakon više od pet godina kompenzacionih dažbina protiv španskih proizvođača maslina, uprkos presudi STO koja potvrđuje njihovu nezakonitost […], nema mnogo prostora za kompromis", navodi se u belešci Komisije koja je juče prosleđena i koju je video Euractiv .

EU očekuje da "SAD u potpunosti i brzo sprovedu odluku STO i uklone obaveze, kao jedini zadovoljavajući put za rešavanje ovog spora", dodaje se u dokumentu.

Prema podacima Evropske komisije, pre uvođenja carina, Španija je 2017. godine bila lider u izvozu zrelih maslina u SAD.

"Uvoz španskog porekla vredeo je 67 miliona dolara, ili 76 odsto uvoza zrelih maslina u SAD. Do 2022. godine vrednost španskog izvoza u Sjedinjene Države pala je na samo 20 miliona dolara, ili 26 odsto američkog uvoza", podvukao je izvršni direktor EU.

Reakcije

Izveštaj panela STO je "još jednom jasna i potpuna pobeda EU", komentariše Komisija EU.

Izveštaj "još jednom" pokazuje da "Sjedinjene Države, šampion slobodne trgovine, usvajaju apsolutno nezakonite protekcionističke mere kada je neko konkurentniji od njih", rekla je poslanica socijalista Klara Agilera, članica Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta.

Još jedan španski socijalistički poslanik u Evropskom parlamentu, Inakulada Rodrigez-Pinero, član Komiteta za trgovinu, naglasio je da "smo u Evropskoj uniji oduvek verovali u trgovinu zasnovanu na pravilima, i zato smo apelovali na STO suočeni sa nepravednim carinama koje su nametnule SAD”.

(JA/EURACTIV.rs)