Ekonomija

NEMAČKA VIŠE NIJE "OBEĆANA ZEMLJA": Masovna otpuštanja uzrok loših uslova za život i rad, nezadovoljstvo radnika raste

Vest da "talas otkaza potapa Nemačku" nije novina, poslednjih nekoliko meseci često je punila novinske stupce. Masovna otpuštanja zabeležena su u sektorima trgovine, pružanja usluga, farmaciji, bankarstvu, građevini…

Izvor: Printscreen/Youtube/Rick Steves' Europe

Poslovno raspoloženje samozaposlenih i kompanija sa manje od devet zaposlenih u Nemačkoj u januaru se ponovo pogoršalo, pokazao je najnoviji izveštaj Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Džimdo-ifo indeks poslovnog raspoloženja za samozaposlene, koji minhenski institut objavljuje od avgusta 2021. godine, u januaru je pao na minus 22,6 poena sa decembarskih minus 17,5 poena.

Vrednost ovog indeksa u nemačkoj privredi je u proteklim mesecima takoreći u konstantnom padu. Veliki broj anketiranih samozaposlenih, čak 47,9 odsto, se u januaru žalio na mali broj narudžbina, navodi se na sajtu IFO.

Mračne prognoze za 2024. godinu

Nemačka ekonomija je "dramatično loša", rekao je ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) na sajmu u Lajpcigu (14. februara), aludirajući na vladina očekivanja za stopu rasta od samo 0,2 odsto za 2024. godinu.

Iako su se političari i poslovni lideri nadali da će 2024. doneti pozitivniji izgled - pri čemu je nemačka vlada do nedavno predviđala stopu rasta od 1,3 odsto tokom ove godine - Habekove primedbe, koje je ranije u sredu preneo FAZ, ukazuju na mnogo mračniji scenario.

Izvor: Youtube/DW News/Printscreen

Revizija procene rasta motora industrije i izvoza Evrope baca mračnu senku na sopstvenu ekonomsku prognozu Evropske komisije za širi blok koja se očekuje u četvrtak (15. februara), budući da ekonomija EU tradicionalno prati nemački put zbog bliskih trgovinskih veza koje većina evropskih zemalja ima sa industrijskim gigantom.

Talas otkaza potapa Nemačku

Vest da "talas otkaza potapa Nemačku" nije novina, poslednjih nekoliko meseci često je punila novinske stupce. Masovna otpuštanja zabeležena su u sektorima trgovine, pružanja usluga, farmaciji, bankarstvu, građevini. Prvi put posle više od 15 godina, odnosno od krize 2008. godine, ove 2024. u Nemačkoj će ponovo biti masovnijih otpuštanja radnika u građevnskoj industriji. Procenjuje se da će oko 10.000 ljudi ostati bez posla. Zbog krize u stanogradnji, nemačka građevinska industrija u ovoj godini očekuje prva otpuštanja posle finansijske krize 2008.

"Očekujemo da će oko 10.000 radnika morati biti otpušteno u narednim mesecima", rekao je u ranijoj izjavi Tim-Oliver Miler, generalni direktor udruženja građevinske industrije HDB, nemačkoj novinskoj agenciji dpa, a razlog je slaba ekonomija u građevinarstvu.

Dok su se komercijalna i javna gradnja 2023. godine zabeležile samo blagi pad prodaje, prodaja u stambenoj izgradnji pala je za 12 odsto, rekao je Miler i poručio da postoji pretpostavka da će 2024. prodaja u stambenoj izgradnji pasti za dodatnih 12 posto.

Gigant pravi drastične rezove

Nemačka kompanija za proizvodnju aparata za domaćinstvo Miele, koja posluje i u Srbiji, najavila je masovna otpuštanja kako bi svoju osnovnu delatnost u budućnosti ponovo učinila profitabilnom. Rukovodstvo kompanije planira reorganizaciju celokupne proizvodnje.

Izvor: Printscreen/Youtube/ Deutscher Bundestag

To takođe može dovesti do premeštanja poslova na druge lokacije kompanije. Prema pisanju nemačkih medija, Miele mora da smanji troškove proizvodnje, zbog čega je smanjenje radnih mesta bilo predvidivo, prenosi hna.de.

Krah lidera automobilske industrije

Gigant automobilske industrije, "Dženeral motors" (General Motors), otpušta oko 1.300 radnika iz dve svoje fabrike u Mičigenu, prema obaveštenjima koje je kompanija podnela državnim regulatorima. Do toga je došlo nakon što je proizvođač automobila u oktobru rekao da će odložiti proizvodnju električnih kamioneta do 2025. godine.

Otpuštanja u GM fabrici Orion će uticati na 945 zaposlenih, dok će 369 zaposlenih biti otpušteno iz fabrike u Lansingu. Fabrika Orion proizvodi krosover Chevrolet Bolt EV i Bolt EUV, a GM planira proizvodnju dodatnih električnih vozila, odnosno Ševrolet Silverado EV i GMC Siera EV u fabrici. Ali kompanija je u oktobru objavila da će odložiti početak proizvodnje, zapečativši sudbinu radnika dok fabrika ne radi, piše CBSN.

Dojče Bank otpušta radnike

Dojče banka (Deutsche Bank AG), planira da otpusti 3.500 zaposlenih, jer izvršni direktor Kristian Ševing nastoji da ispuni obećanje da će povećati profitabilnost i vratiti više novca akcionarima.

Rezovi, koji se najviše odnose na administrativni sektor koji nije u direktnoj vezi sa klijentima, deo su plana za uštedu koji je banka sa sedištem u Frankfurtu ranije najavila. U banci su ih detaljno predstavili, dok su istovremeno povisili svoj srednjoročni cilj prihoda i poručili da će vratiti 1,6 milijardi evra investitorima u prvoj polovini ove godine, uključujući otkup akcija od 675 miliona evra.

(J.N./EURACTIV.rs)