Ekonomija

NEMAČKU U 2024. ČEKA MRAČNIJI SCENARIO OD PREDVIĐENOG? Ministar ekonomije upozorio na "dramatično loše" stanje ekonomije

Nemačka ekonomija se "dramatično loše" pokazuje, rekao je ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) na sajmu u Lajpcigu u sredu (14. februara), aludirajući na vladina očekivanja za stopu rasta od samo 0,2 odsto za 2024.

Izvor: Youtube/DW News/Printscreen

Prošle godine, Nemačka je imala najgori rezultat među svim vodećim globalnim ekonomijama, sa smanjenjem BDP-a od 0,3 odsto, što je dodatno produbilo zabrinutost zbog pogoršanja stanja najveće evropske ekonomije.

Iako su se političari i poslovni lideri nadali da će 2024. doneti pozitivniji izgled - pri čemu je nemačka vlada do nedavno predviđala stopu rasta od 1,3 odsto tokom ove godine - Habekove primedbe, koje je ranije u sredu preneo FAZ, ukazuju na mnogo mračniji scenario.

Vlada sada namerava da smanji svoje prognoze na 0,2 odsto, rekao je Habek - prenoseći "dramatično lošu" situaciju.

Revizija procene rasta motora industrije i izvoza Evrope baca mračnu senku na sopstvenu ekonomsku prognozu Evropske komisije za širi blok koja se očekuje u četvrtak (15. februara), budući da ekonomija EU tradicionalno prati nemački put zbog bliskih trgovinskih veza koje većina evropskih zemalja ima sa industrijskim gigantom.

Nemački ekonomski pad nedavno je tumačen kao strukturni, a ne privremeni, od strane nekoliko eksperata, budući da se zemlja bori sa višim cenama energije i većim poreskim stopama za kompanije u poređenju sa globalnim konkurentima, dok se kompanije žale na sve veće regulatorne i birokratske terete.

Iako zemlja ima mnogo manji javni dug od drugih ekonomija grupe najbogatijih sedam zemalja, G7, vlada je podeljena oko toga da li je potrebno više javnog duga kako bi se izašlo iz trenutne recesije.

Habek je nedavno pokrenuo ideju o novom fondiranom dugu od 30 milijardi evra godišnje za industrijske subvencije u obliku poreskih olakšica - slično američkom Zakonu o smanjenju inflacije (IRA). Ministar finansija Kristijan Lindner (FDP/Obnova), međutim, izrazio je preferenciju za opšte smanjenje poreskih stopa za kompanije, finansirano smanjenjem troškova.

(JA/EURACTIV.rs)