Ekonomija

GUVERNER TABAKOVIĆ O INFLACIJI: Februarska 5,5 odsto, očekuje se dalje usporavanje i pad

Autor Milena Antonijević

Na predstavljanju novih projekcija Narodne banke Srbije i očekivanjima za narodni period, guverner, Jorgovanka Tabaković rekla je da "smo u veoma izazovnoj godini za nama uspeli da ostvarimo ciljeve i projekcije od pre godinu dana"

Izvor: Euractiv/Milena Antonijevic

Govoreći o prethodnoj godini, Tabaković je ukazala da je u februaru lane, kada je inflacija bila gotovo na vrhuncu, isticala da će ona kraju prošle godine biti na dvostruko nižem nivou.

"To se i ostvarilo i međugodišnja inflacija bila je krajem 2023. godine 7,6 posto. Takođe rast BDP-a, u skladu sa našim očekivanjima, ubrzao se u drugoj polovini prošle godine i ostvaren je realni rast od 2,5 odsto. Za ovu godinu smo projektovali da će rast biti ubrzan i da će se kretati u rasponu od 3 - 4 posto, sa centralnom vrednošću od 3, 5 posto, što i sada projektujemo. Očekivali smo dodatno ubrzanje ekonomske aktivnosti u narednim godinama", kazala je ona.

Izvor: Euractiv/Milena Antonijevic

Tabaković je ukazala i na to da je tokom 2023. ostvareno snažno poboljšanje eksterne pozicije i deficit tekućeg računa platnog bilansa bio je znatno niži od projektovanog -2,6 odsto BDP-a.

Inflacija u februaru 5,5 odsto, očekuje se dalji pad

Međugodišnja inflacija u januaru iznosila je 6,4 odsto, a za februar se predviđa 5,5 odsto.

Tabaković je kazala da će inflacija u Srbiji i ove godine nastaviti da usporava i Narodna banka Srbije očekuje da će se polovinom ove godine vratiti u granice cilja od tri plus-minus 1,5 odsto, a krajem godine približiti centralnoj vrednosti cilja.

Prema njenim rečima, nova projekcija je blago niža od novembarske, a navodi da su ovakvim kretanjima najviše doprinela zaoštravanja monetarne politike i slabljenje globalnih troškovnih pritisaka.

"Ove godine očekujemo ubrazanje rasta bruto društvenog proizvoda od tri do četiri odsto, a četiri do pet odsto za sledeće dve godine. Najznačajniji faktori tog rasta biće lična potrošnja kao i investicije, kako državne tako i privatne. Gobalna inflacija pada brže nego što se očekivalo a na osnovu toga može se očekivati i opadanje referentnih kamatnih stopa", pojasnila je Tabaković.

Kako je napomenula NBS i Vlada Republike Srbije vode veoma opreznu politiku koja, kako je navela, ne prepisuje od drugih i koja je jedinstvena", a koja nas je dovela do "mekog prizemljenja".

Iako prema njenim rečima, neke banke u regionu smanjuju referentne kamatne stope, treba pratiti upozorenja MMF -a da bi sa smanjenjem trebalo biti oprezan, kako se inflacija ne bi vratila i kako bi se dalje usporilo njeno vraćanje na ciljane vrednosti.

(M.A./EURACTIV.rs)