Ekonomija

AUSTRALIJA PRIPREMA ZAKON ZA ZAŠTITU PRIVATNOSTI RADNIKA: Šefovi neće moći da ih zovu van radnog vremena

Ova inicijativa deo je niza mera koje je predložila savezna vlada u cilju zaštite prava radnika i uspostavljanja ravnoteže između poslovnog angažovanja i privatnog života.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

U sklopu šireg seta izmena zakona o industrijskim odnosima, Australija planira da donese zakon koji će radnicima omogućiti da ignorišu pozive šefova van radnog vremena, bez straha od kazni. Ova inicijativa deo je niza mera koje je predložila savezna vlada u cilju zaštite prava radnika i uspostavljanja ravnoteže između poslovnog angažovanja i privatnog života.

Slična pravila već su na snazi u Evropskoj uniji, uključujući Francusku i Španiju, a Australija postaje nova zemlja koja pridružuje redovima država koje štite svoje radnike od prekomernog radnog vremena, piše Si-En-En.

Ministar za zapošljavanje, Toni Berk, iz vladajuće Laburističke partije, izjavio je da većina senatora podržava ovaj zakon. On je istakao da ova odredba ima za cilj sprečavanje neplaćenog prekovremenog rada, pružajući radnicima pravo da se odvoje od "nerazumnih poziva i zahteva van radnog vremena, bez straha od posledica".

Premijer Entoni Albanez naglasio je da radnici koji nisu plaćeni 24 sata dnevno ne bi trebalo da budu kažnjeni ako nisu dostupni 24 sata dnevno. Očekuje se da će predlog zakona biti predstavljen u parlamentu kasnije ove nedelje.

Pored tzv. "prava na isključenje", predlog zakona obuhvata i druge ključne odredbe, jasan put od privremenog do stalnog zaposlenja, kao i postavljanje minimalnih standarda za privremene radnike i vozače kamiona.

Međutim, postoje i protivnici ovog zakona. Neki političari, grupe poslodavaca i korporativni lideri tvrde da bi ovo pravo na isključenje moglo biti preterano i da bi moglo narušiti fleksibilnost rada, uticati na konkurentnost kompanija i opstruirati razvoj tržišta rada.

Levičarska stranka Zeleni, koja podržava ovo pravilo, smatra ga velikom pobedom za radnike. Lider Zelenih, Adam Bandt, izjavio je da je postignut dogovor između laburista, manjih partija i nezavisnih partija da podrže ovaj zakon.

On je takođe istakao da Australijci u proseku rade šest nedelja neplaćenog prekovremenog rada svake godine, što čini značajan deo neisplaćenih plata u privredi.

(J.N./EURACTIV.rs)