Ekonomija

KAKAV JE ODGOVOR BEOGRADA NA UKIDANJE DINARA NA KOSOVU? Isplata unapred na ime plata i penzija i hitna sednica SB

Kosovskim Srbima država će isplatiti oko 22 miliona evra unapred na ime plata, penzija i drugih davanja. To je za sada plan zvaničnog Beograda, nakon ukidanja dinara na Kosovu, a naredni korak je zahtev za sednicu Saveta bezbednosti

Izvor: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Nakon što je na Kosovu i Metohiji počela primena uredbe Centralne banke Kosova, kojom je jedina dozvoljena valuta evro, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, izvestiti zvaničnim pismima EU, Kinu i Rusiju o situaciji na Kosovu. kao i da će "država učiniti sve da Srbi na KiM dobiju svoja davanja".

Vučić je u svom obraćanju građanima u Palati Srbije ukazao da odluka o ukidanju dinara nije odluka neke posebene institucije, već je to urađeno na inicijativu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Jedini način da oni pobede je da Srbi ne budu na Kosovu, a mi ćemo učiniti sve da oni opstanu", kaže Vučić i dodao da će država pronalaziti rešenja kako će narod na KiM dobijati svoja primanja.

Šta to znači u praksi? Prema rečima predsednika Vučića, neće biti nikakvih razgovora i pregovora Narodne banke Srbije i Centralne banke Kosova na temu srpskog dinara jer "Priština, kada traži te razgovore, zapravo traži priznanje".

Kazao je da će Srbija kosovskim Srbima isplatiti oko 22 miliona evra unapred na ime plata, penzija i drugih davanja.

"Mi smo unapred krenuli da isplaćujemo i plate i penzije i socijalna davanja našim ljudima na Kosovu i Metohiji, mnogo pre nego što je vreme za isplatu februarskih davanja. Do 12 sati smo negde oko pet miliona već uspeli da isplatimo", rekao je.

Izvor: Foto: Zorana Jevtić

Na KiM je zaposleno 31.831 lice, penzionera 29.115, od toga 4.700 penzionera primaju penzije na ruke zbog zdravstvenog stanja, nemogućnosti odlaska u banku... a broj onih koji primaju plate i penzije iznosi 60.946.

Prema njegovim rečima, na KiM ima i 31.586 korisnika socijalnih davanja, te objasnio da im država na taj način omogućava elementarne uslove za život na njihovim ognjištima.

"Svakoga meseca država samo za socijalna davanja izdvaja 350 miliona dinara", naveo je predsednik.

Rekao je i da ima 2.430 korisnika stipendija za učenike i studente, 2.000 korisnika narodne kuhinje, dodajući da država za narodne kuhinje izdvaja 85 miliona, što je četiri puta više nego pre, što dovoljno govori o stanju na Kosovu i Metohiji.

"Registrovanih poljoprivrednih gazdinstava ima 6.794, koji takođe zavise u različitim subvencijama i u svemu drugom od dinarskih isplata. Ono što je važno mi već godinama, više od deset godina, ne kasnimo ni jedan dan u isplatama pri nadležnosti za penzionere, zaposlene u javnom sektoru, socijalnu pomoć i za sva druga davanja", rekao je Vučić.

Izvor: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Predsednik je rekao da posle 1999, od prvog Briselskog sporazuma do principa koji su potpisani 2019. godine, posle svih i u svakom od tih akata najznačajnija norma je pravo RS da finansira oređene aktivnosti, zdravstvo, školstvo i penzije za srpsko stanovnitvo na KiM.

"Albanci nikad nisu želeli da učestvuju u formiranju ZSO, ali se ovo pravo nikad nije dovodilo u pitanje. Kurti je doneo samoinicijativnu odluku sa sledećim ciljem. To je etničko čišćenje srpskog stanvništva sa teritorije KiM i nameno porobljavanje Srba nepodnošljivim uslovima za život. Oni ne mogu da se umire i razumeju da je važan dijalog i mi imamo dijalog jer Kosovo nije međunarodno pravno priznata država. U protivnom ne bi imali dijalog. Kurti se stalno poziva i očekuje podršku međunarodnih sila, a oni kao navodno nezavisna država imaju pravo da to utimaju. A mi imamo pravo na dijalog, koji bi trebalo", rekao je predsednik.

Portparol EK: Rešenje za dinar pronaći u okviru dijaloga

Portparol Evropske komisije Erik Mamer izjavio je da je EK zabrinuta zbog odluke Kosova o ukidanju dinara i da traži da tranzicioni period bude dovoljno dug za pronalaženje rešenja u okviru dijaloga koji vodi EU.

"Komisija žali što je ova odluka usvojena bez prethodnih konsultacija, s obzirom na uticaj ove odluke na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova", rekao je Mamer.

Kako kaže, Komisija je posebno zabrinuta zbog uticaja na škole i bolnice, „s obzirom na očigledno odsustvo alternativa“.

"Komisija podržava izjavu koju je juče izdao visoki predstavnik preko svog portparola i osim toga prima na znanje odluku centralne banke da dozvoli prelazni period. Komisija poziva Kosovo da osigura da ovaj tranzicioni period bude dovoljno dug za pronalaženje pregovaračkog rešenja u okviru dijaloga koji vodi EU", rekao je on.

Šta kaže Aljbin Kurti?

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti poručuje da u četiri opštine na severu postoje četiri filijale banaka i postoji 15 nebankarskih finansijskih institucija u koje se mogu slati doznake i uplate i u kojima se mogu primati u evrima.

"Evro je valuta koja nam dolazi iz EU, ne govorimo da hoćemo da uvedemo albansku valutu lek ili novu dardansku valutu sa Kosova, već evro, evro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine, jasno definisano na Kosovu, i to nije pitanje koje je predmet pregovora", naglasio je Kurti i podsetio da je CBK nezavisna institucija, a pravila koja donose i propisi koje odobravaju u potpunosti su u skladu sa Ustavom i zakonom.

(J.N./EURACTIV.rs)