Ekonomija

EU ZEMLJA KOJA OPOVRGAVA NAJPESIMISTIČNIJE EKONOMSKE PROGNOZE: Privreda im zabeležila rast koji niko nije očekivao

Portugalska privreda porasla je 2,2 odsto na godišnjem nivou i 0,8 odsto na kvartalnom nivou u poslednjem kvartalu 2023. godine, izbegavši tehničku recesiju i garantujući rast BDP-a od 2,3 odsto za celu godinu.

Izvor: YouTube/TLDR News EU/Screenshot

Rast privrede Portugala u četvrtom kvartalu 2023. bio je iznenađenje, pošto su anketirani ekonomisti očekivali da će BDP porasti između 1,2 odsto i dva odsto na godišnjem nivou i između 0,6 odsto i 0,1 odsto na kvartalnom nivou.

Prema prvoj proceni Nacionalnog instituta za statistiku (INE), portugalska privreda je na kraju 2023. porasla za 2,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i za 0,8 odsto u odnosu na treći kvartal, čime je izbegnuta tehnička recesija, nakon što je BDP u pretposlednjem kvartalu ove godine smanjen za 0,2 odsto na godišnjem nivou.

Za 2023. BDP je porastao za 2,3 odsto, u skladu sa ciljem od 2,2 odsto koji očekuje vlada, nakon povećanja od 6,8 odsto u 2022. godini, najvećeg od 1987. godine.

Ministar ekonomije Antonio Kosta Silva rekao je da Portugal "stalno opovrgava najpesimističnije projekcije" i da bolji rast privrede od očekivanog daje poverenje u budućnost obeleženu geopolitičkim tenzijama.

"Mislim da su vesti veoma pozitivne za Portugaliju i portugalsku ekonomiju, svi pokazatelji pokazuju rast iznad svih očekivanja koja su postojala, uključujući i vladina očekivanja", rekao je Kosta Silva Lusi nakon objavljivanja podataka o BDP-u za 2023. od strane INE.

Prema INE-u, portugalska ekonomija je porasla 2,2 odsto na godišnjem nivou i 0,8 odsto na kvartalnom nivou u poslednjem kvartalu 2023. godine, izbegavši tehničku recesiju i garantujući rast BDP-a od 2,3 odsto za celu godinu.

S druge strane, izvoz je u četvrtom kvartalu 2023. opao za 1,9 odsto, a uvoz za 5,4 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok je indikator ekonomske klime, koji odražava poslovna očekivanja, porastao između novembra i januara, preokrenuvši naniže trend uočen između jula i oktobra, a povećan je i pokazatelj poverenja potrošača.

"Portugalska ekonomija uvek demantuje najpesimističnije i najkatastrofalnije projekcije", naglasio je ministar, koji je želeo da ostavi "poruku vedrine i poverenja u budućnost".

Sektor turizma kao spas

Kosta Silva je, između ostalih sektora, istakao učinak turizma, koji je prošle godine dostigao "rekordne" prihode od 27 milijardi evra, kao i metaloprerađivačku industriju koja je bila pet odsto iznad izvoza zabeleženog 2022. godine i industriju galanterije koja je porasla za deset odsto.

Što se tiče investicija, koje su smanjene 2023. godine, Kosta Silva je naglasio da su direktne strane investicije, kako je izvestila portugalska agencija za investicije i spoljnu trgovinu (Aicep), dostigle oko 3,5 milijardi evra, "značajno više" nego u prethodnoj godini.

"Ako nastavimo sa onim što očekujemo za 2024. godinu, a to je pad inflacije, […] i ako se to kombinuje sa padom kamatnih stopa Evropske centralne banke, možemo očekivati veoma pozitivne vesti za privredu u 2024. godini" rekao je.

Za ovu godinu ministar ekonomije je kao elemente koji izazivaju "neku zabrinutost" ukazao na tri istovremena rata koja se vode i ekonomsku stagnaciju u Nemačkoj.

(JA/EURACTIV.rs)