Ekonomija

KAKVA JE SUDBINA DINARA NA KOSOVU OD 1. FEBRUARA? U igri nekoliko scenarija, stav Prištine ni najmanje optimističan

Nakon odbijanja Prištine da odluku o ukidanja dinara povuče iako su od nje to zahtevali SAD, EU i zemlje Kvinte, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je u utorak uveče hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije

Izvor: Youtube/MES TRAVEL & THINGS/Screenshot

Dan uoči najavljenog ukidanja dinara u platnom prometu na Kosovu i Metohiji, doneta je odluka da se ova odredba odlaže za sada, saopštio je zamenik premijera privremenih prištinskih institucija i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi.

"Kaznene mere povezane sa primenom uredbe Centralne banke Kosova neće početi od sutra, odnosno od 1. februara. CBK u saradnji sa Centralnom bankom Srbije treba da pronađe prikladan mehanizam za obezbeđenje transfera i donacija koje Srbija želi da pošalje građanima srpske zajednice na Kosovu", rekao je on na konferenciji za novinare.

Stav Beograda o ovoj odluci jasan je od njene najave - direktno ugrožava nastavak dijaloga i direktno poručuje Srbima da "nisu poželjni na KiM", a nakon odbijanja Prištine da tu odluku povuče iako su od nje to zahtevali SAD, EU i zemlje Kvinte, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je u utorak uveče hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije. 

Na sastanku u održanom u Predsedništvu bilo je reči o narednim koracima koje će Beograd tim povodom preduzeti, a najavljeno je da će predsednik danas (31. januara) razgovarati i sa ambasadorima Kvinte o ovoj temi.

Kurti: Evro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti kaže da u četiri opštine na severu postoje četiri filijale banaka i postoji 15 nebankarskih finansijskih institucija u koje se mogu slati doznake i uplate i u kojima se mogu primati u evrima.

"Evro je valuta koja nam dolazi iz EU, ne govorimo da hoćemo da uvedemo albansku valutu lek ili novu dardansku valutu sa Kosova, već evro, evro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine, jasno definisano na Kosovu, i to nije pitanje koje je predmet pregovora", naglasio je Kurti i podsetio da je CBK nezavisna institucija, a pravila koja donose i propisi koje odobravaju u potpunosti su u skladu sa Ustavom i zakonom.

CBK: Razmatamo odlaganje implementacije

Predsednik Upravnog odbora Centralne banke Kosova Baškim Nurboja kaže u da se ne razgovara o suspenziji uredbe ove institucije kojom bi se srpskoj zajednici zabranilo korišćenje srpskog dinara, već o odlaganju implementacije.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Nurboja navodi da Kosovo ima zakonsku obavezu da reguliše finansijski sistem i da je ova uredba napraviljena kao dodatni instrument za regulisanje pitanja koje je veoma dugo ostalo neregulisano, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"To je i ustavno pravo – član 11 pominje da Kosovo mora imati valutu. Takođe, ima veze sa cirkulacijom novca unutar zemlje, veoma je važno da CBK zna o cirkulaciji novca, jer je to u njenom mandatu. Ovim propisom se to reguliše i preciziraju neke stvari zakona. Sada druge institucije, poput carine, sprovode zakon", kazao je on.

Nurboja dodaje da Srbija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, nastavlja da koristi dinar za isplatu penzija, socijalnih davanja i plata za paralelne institucije koje ima na Kosovu.

Govoreći o izjavi specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka koji je pomenuo današnji dan kao rok za bilo kakvu najavu ove uredbe u vezi sa primenom, Nurboja kaže da se ne odnosi na suspenziju već na raspravu o odlaganju.

Govoreći o pozivanju na Ustav, dodao da ako se zakon ne sprovodi, onda se ne sprovodi ni propis. Istakao je da ova uredba nikoga ne sprečava da prima novac iz bilo koje zemlje.

"Znači građanin, koji god prihod prihvati, ide u banku i otvara račun u banci i prima novac. Pošiljalac šalje, primalac prihvata. Na putu se novac pretvara u evro valutu", kazao je on i dodao da ne postoje kaznene mere u slučaju nesprovođenja jer je to obaveza drugih institucija da ga sprovode.

Nurbonja je poručio da računi u dinarima u komercijalnim bankama na Kosovu zavise od banke koje oni ne uslovljavaju. To je, kaže, deo njihove unutrašnje politike.

Hil traži odlaganje primene 

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil je, na konferenciji za novinare sa gradonačelnikom Opštine Preševo Šćiprijem Arifijem, istakao da podržava stav Kvinte o odlaganju primene odluke CBK o dinaru, osnivanju ZSO ali i važnosti Otvorenog Balkana, prenosi Klan Kosova.

"Ne bih vas iznenadio ako kažem da sam snažno podržao izjavu ambasada zemalja Kvinte. Dakle, dijalog je platforma na kojoj se problemi mogu rešiti, čak i u smislu transakcija. Što se tiče pitanja osnovnih prava, trebalo bi da postoji diskusija između strana", rekao je Hil.

Nurboja pak nije želeo precizno da odgovori na pitanje o protivljenju Prištine preporukama međunarodne zajednice, poručivši da su razgovori "otvoreni".

"U Izveštaju o napretku Evropske unije se kao pitanje pominje da postoji pranje novca, finansiranje terorizma... Zbog toga smo bili prinuđeni da to završimo, posebno kada se imaju u vidu stvari koje su se dešavale prošle godine. Moramo imati veću kontrolu nad finansijskim sistemom", zaključio je on

(J.N./EURACTIV.rs)