Ekonomija

EURACTIV SPECIJAL: Odnosi Srbije i Švajcarske

Izvor Promo

Bilateralni odnosi Švajcarske i Srbije uspostavljeni su još davne 1916. godine i kroz čitav period se ocenjuju kao dobri i u stalnom usponu a odlikuje ih uzajamno poštovanje i razumevanje.

Izvor: Promo

Tradicionalno dobrim odnosima je doprinelo i prisustvo velike srpske dijaspore u Švajcarskoj jer švajcarsko-srpski građani svakodnevno putuju između dve zemlje, stvaraju biznis, umetnost, poslove, talente, a tako i uzajamno razumevanje. Ovaj blizak odnos svakako je bio važan faktor za Švajcarsku da rano pruži humanitarnu pomoć Srbiji tokom teških vremena 1990-ih. Ta pomoć se tokom više od 30 godina razvila u jedan od trenutno najznačajnijih programa bilateralne saradnje dve zemlje.

Srbija se među švajcarskim kompanijama percipira kao rastuće tržište u povoljnom poslovnom okruženju. Švajcarska je postala jedan od ključnih stranih investitora u Srbiji, sa kompanijama usmerenim na oblasti informacionih tehnologija, finansija, bankarstva, osiguranja i nekretnina.

Veliku podršku Švajcarska je pružila i pokretanju dualnog obrazovanja u Srbiji koje će kroz nove projekte u narednom period biti podignuto na jedan viši nivo.

O svemu ovome ali i o mnogim drugim temama kroz brojne intervjue i tekstove imate priliku da saznate više u EURACTIV specijalu: ODNOSI SRBIJE I ŠVAJCARSKE.