Ekonomija

DA LI JE SVETSKI EKONOMSKI FORUM MESTO GDE JE TREBALO REŠITI KRIZE? Bivši guverner NBS Dejan Šoškić za EURACTIV

Autor Jelena Aleksić

Politička i ekonomska elita okuplja se u Davosu već 54 godine da razmatra prilike u svetu. Ove godine ekonomske teme ostale su u senci geopolitičkih, a to je, kako za EURACTIV ocenjuje Dejan Šoškić, bilo realno za očekivati.

Izvor: YouTube/RTS Oko/Screenshot

Još jedan Svetski ekonomski forum u Davosu završen je, a glavni utisak ovogodišnjeg, 54. izdanja, bio je to što je najprestižniji ekonomski forum u svetu više bio politički nego ekonomski. Ovo je bilo i za očekivati, ocenio je za EURACTIV Srbiju profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Kako je istakao, danas vidimo da geopolitika odlučujuće utiče na redovnost snabdevanja hranom, energijom i drugim proizvodima, a bez slobodne trgovine i investicija, privredni oporavak Evrope i nekih drugih delova sveta realno nije moguć.

Na pitanje o tome kako ocenjuje ovogodišnje teme, Šoškić ističe da su bile zanimljive i relevantne, ali da je ipak nedostajalo više diskusije o slabljenju demokratskih procesa i slobode informisanja u pojedinim važnim zemljama, kao i slabljenje poštovanja autoriteta Organizacije UN, njenih odluka, njenih agencija i multilateralnih sporazuma od strane nekih vodećih zemalja u Svetu. 

"Nastavak takvih procesa u svetu može bitno smanjiti kapacitet kvalitetnog odlučivanju na međunarodnom nivou u uslovima kada sve veći broj problema ima globalni karakter".

Ključna tema ovogdišnjeg Svetskog ekonomskog foruma bila je upravo geopolitičkog karaktera -  "Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu" - sa akcentom na ratove u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku. O tome se debatovalo, ali kako je prošlo je nekoliko dana od zatvaranja ovogodišnjeg izdanja, čini se da konkretne akcije koje se tiču podeljenog sveta još uvek nisu preduzete.

Ipak, prema rečima nekadašnjeg guvernera Narodne banke Srbije, ovakvi forumi ni ne treba da bude neformalno mesto odlučivanja.

"Ovaj forum treba da bude upravo ono što je inicijalno bilo i zamišljeno da bude, tj. platforma za međunarodne razgovore na relevantne teme. Ovaj forum treba da bude komplementaran sa međunarodnim insitucijama, ne njihova zamena. Forum u Davosu svakako ne treba da bude neformalno mesto odlučivanja predstavnika velikog kapitala, institucija koja treba da zameni Organizaciju UN ili nešto drugo što mu se pripisuje od strane pojedinih međunarodnih analitičara. Ako želi da zadrži relevantnost, Forum u Davosu izborom tema i prisustvom međunarodnih predstavnika, mora da prepozna nove realnosti u Svetu po pitanju ekonomske, finansijske, tehnološke pa i vojne moći. U suprotnom, može doći do rasta značaja drugih međunarodnih skupova i organizacija koje se pokažu sposobnijim za veću globalnu relevantnost i uticaj".

Učešće Srbije na Svetskom ekonomskom forumu u izjavi za EURACTIV ocenjuje kao dobro, uz komentar da to prisustvo ipak zahteva obrazovane i kvalitetne ljude.

"Dobro je biti prisutan i predstavljati svoju zemlju na međunarodnim skupovima i obezbediti prisutnost i pozitivnu zapaženost za svoju zemlju. To međutim zahteva obrazovane i kvalitetne ljude u politici i državnim institucijama koji se mogu naći na međunarodnim skupovima kao predstavnici svoje zemlje, koji imaju šta da kažu i koji svojim poznavanjem materije mogu dati doprinos diskusiji i zaključcima međunarodnih foruma, i da onda tako ostvarene kontakte stave u funkciju pozitivnih procesa u svojoj zemlji. Ako toga nema, onda i svrha učešća na međunarodnim skupovima može biti upitna s aspekta neke realne koristi za zemlju".

Na pitanje o predviđanjima za ekonomiju, Šoškić ističe da je Evropa sada pred ozbiljnim izazovima.

"Bez pristupa jeftinoj energiji i bez slobodne trgovine, Evropa će gubiti na konkurentnosti i relativnoj ekonomskoj snazi. Srbiji je vrlo teško da izbegne nezavidnu poziciju kontinenta na kome se nalazi. Ključne poluge razvoja za Srbiju su obrazovanje, nauka, i snaga institucija tj. društvo bazirano na meritokratiji i slobodnom tržištu i slobodnoj konkurenciji. Nažalost poslednjih godina relevantne međunarodne ocene Srbije u ovim domenima ne daju povoljnu sliku i ukazuju na negativne trendove u ovim važnim oblastima".

Kako zaključuje, u svom budućem ekonomskom razvoju, Srbija kao mala zemlja, treba da nastoji očuvanju slobodne međunarodne trgovine pre svega sa zemljama EU, ali i sa zemljama van EU.

(JA/EURACTIV.rs)