Ekonomija

NEMAČKOJ FALI STANOVA ZA PRISTUPAČNO STANOVANJE: Neophodno gotovo milion socijalnih stambenih jedinica, Berlin u vrhu

U glavnom gradu Nemačke trenutno nedostaje oko 131.000 socijalnih stambenih jedinica (za osobe sa niskim prihodima), pokazalo je istraživanje Instituta Pastel na temu "Izgradnja i život 2024. u Nemačkoj", piše Bild.

Izvor: YouTube/screenshot

Ovo nemačku prestonicu i jednu od šesnaest njenih pokrajina Berlin čini među vodećima širom zemlje kada je u pitanju problem sa stanovanjem. Gora situacija je samo u pokrajini Baden-Virtemberg, gde fali 206.000 stanova i Bavarskoj,195.000.

U nemačkoj prestonici je trenutno potrebno oko 236.000 socijalnih stambenih jedinica - takođe zbog rasta kirija. Ali ima samo 105.000. Između 2017. i 2022. godine u Berlinu je godišnje izgrađeno u proseku samo oko 2.500 socijalnih stambenih jedinica.

Situacija je napeta i u Brandenburgu: 19.813 postojećih socijalnih stambenih jedinica u poređenju sa potrebom za 33.300. Prema ekspertima, širom zemlje nedostaje oko 910.000 socijalnih stambenih jedinica, piše nemački Bild.

"Situacija na stambenom tržištu se pogoršava: rastu kirije, gotovo da nema novogradnje i ne nazire se poboljšanje", kaže Lukas Sibenkoten (66), predsednik Nemačkog udruženja stanara (DMB).

Prema Sibenkotenu, "sada nam je konačno potrebno efektivno ograničenje obima povećanja najma i znatno veća potrošnja na izgradnju socijalnih stanova. Ovo je jedini način da se dugoročno obezbedi pristupačno stanovanje.

Studiju "Izgradnja i život 2024 u Nemačkoj" naručilo je Udruženje za socijalno stanovanje, koje uključuje, između ostalih, Nemačko udruženje stanara, Industrijski sindikat građevinarstva-agrar-ekologije (IG BAU) i Caritas za pomoć osobama sa invaliditetom i psihijatriju (CBP).

(JA/EURACTIV.rs)