Ekonomija

ZVANIČNA ODLUKA CENTRALNE BANKE KOSOVA: Od 1. februara evro jedina valuta, šta će biti sa dinarom?

Na Kosovu i Metohiji od 1. februara neće biti moguća upotreba dinara kao valute, već će biti zamenjen evrom, sudeći po saopštenju Centralne banke Kosova.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Centralna banka Kosova saopštila je da je na sednici održanoj 27. decembra Odbor te banke doneo Uredbu o gotovinskom poslovanju prema kojoj je jedina valuta koja se može koristiti na Kosovu za gotovinske transakcije u gotovini i platnom sistemu - evro, što znači da od 1. februara, kada Uredba stupi na snagu, srpski dinar neće moći da se koristi.

"Ostale valute koje nisu evro mogu se koristiti u Republici Kosovo samo kao dragocenosti za čuvanje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za međunarodna plaćanja u valutama van evra i za devizne aktivnosti", navodi se u Uredbi za gotovinsko plaćanje postavljenoj na Fejsbuk stranici Centralne banke Kosova, piše Kosovo online.

Kako se dodaje, razmena valuta se može vršiti na Kosovu samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke Kosova koja nudi tu uslugu.

U odluci se navodi i da je "uvoz i izvoz novčanica i evro kovanica i drugih valuta na Kosovo je isključivo pravo Centralne banke", kao i da se "uvoz i izvoz novčanica i evrokovanica i drugih valuta na Kosovu mogu obaviti samo za i od strane bankarskih i nebankarskih finansijskih institucija sa licencom Centralne banke Кosova za obavljanje finansija".

Prema Uredbi koja stupa na snagu 1. februara, sve druge odredbe koje su u suprotnosti sa ovom uredbom stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu ovog propisa.

O ovome je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom jučerašnjeg dana u Davosu, na Svetskom ekonomskom forumu.

"Dobili smo najavu iz Prištine da su spremni da razmatraju ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom, odnosno zabranu upotrebe dinara", poručio je iz Davosa srpski predsednik Aleksandar Vučić i dodao da to uključuje i " upad u filijale Poštanske štedionice, jednu od dve banke koje na KiM posluju u srpskom sistemu i sa dinarima".

Kako je istakao, reč je o progonu Srba sa Kosova i Metohije.

"Reč je o ukidanju dijaloga i o progonu Srba sa KiM, ne mogu u njihovo ime da govorim, ali verujem da su oni svesni posledica. Imao sam dug i otvoren razgovor i sa O Brajanom, pored ostalog i o KiM", naveo je predsednik Vučić.

Predsednica Vlade Srbije ocenjuje da premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, ne doprinosi normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, već ubija svaku vrstu dijaloga.

"To je, kao što je predsednik Vučić rekao, jedan od ključnih problema ne samo za dalji proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, već uopšte u postojanju bilo kakvog dijaloga. Ako se dovode u pitanju takve stvari kao što je ukidanje platnog prometa i ukidanje dinara, onda zaista Kurti stavlja sve karte na to da nema više bilo kakvog dijaloga", rekla je Brnabić za TV Prva.

(JA/EURACTIV.rs)