Ekonomija

VODEĆA INVESTICIONA BANKA SE OPREDELILA: Tržište broj jedan im je Indija – da li će se investitori vraćati u Kinu?

Izbor godine za omiljeno tržište jedne od najvećih investicionih banaka JPMorgan je Indija.

Izvor: YouTube/Global News/Screenshot

Indija je JPMorganov najbolji izbor u Aziji i jedno od njegovih omiljenih tržišta na globalnom nivou, rekao je za CNBC strateg za azijski kapital investicione banke Miko Das.

"To je naše tržište broj jedan u ovom trenutku", rekao je on, ističući da će južnoazijska nacija nastaviti da ima ogromne koristi jer kompanije sve više usvajaju strategiju "Kina plus jedan".

Ova strategija, poznata kao "Plus One" ili "C+1", jeste strategija lanca snabdevanja koja podstiče kompanije da minimiziraju svoju zavisnost u od Kine u tom domenu, diversifikacijom zemalja iz kojih nabavljaju delove.

Iako je Vijetnam takođe snažan kandidat za kompanije koje žele da uspostave proizvodne pogone, "Indija ima dovoljnu veličinu i obim da u potpunosti zameni ili u potpunosti poveća kapacitet koji globalni investitori i globalni proizvođači izgleda žele", rekao je Das za CNBC.

Epl je otvorio svoje prve maloprodajne objekte u Indiji u aprilu i počeo da proizvodi Ajfon 15 u zemlji u avgustu, podstičući optimizam da će i druge velike kompanije na Indiju gledati kao na povoljnu proizvodnu destinaciju.

Kompanije koje već imaju bazu u Indiji takođe proširuju proizvodne kapacitete. Najveći proizvođač automobila u zemlji, Maruti Suzuki, najavio je prošle nedelje da će uložiti 4,2 milijarde dolara u izgradnju druge fabrike u Indiji.

Čak je i vijetnamski proizvođač električnih automobila VinFast ranije ovog meseca rekao da namerava da potroši oko dve milijarde dolara za otvaranje fabrike u Indiji.

Sve navedeno je podstaklo raspoloženje investitora, koje je već bilo visoko u vezi sa indijskom berzom, a koja je prošle godine postala jedna od najboljih u Aziji.

Indijska tržišta su, takođe, snažno započela novu godinu, a Nifty 50 i BSE Sensex su dostigli rekordne vrednosti od 22.081,95 i 73.000, respektivno, tokom azijskog popodnevnog trgovanja u ponedeljak.

Dok Indija ostaje favorit JPMorgan-a, kineska ekonomija je usporila, a njene berze beleže pad treću godinu zaredom u 2023. Ali možda i dalje postoje prostori za rast.

(JA/EURACTIV.rs)