Ekonomija

POČEO SVETSKI EKONOMSKI FORUM U DAVOSU: Koje su teme na stolu i ko će prisustvovati?

Svetski ekonomski forum (WEF) u švajcarskom planinskom mestu Davos počeo je danas i trajaće do 19. januara. O čemu će se govoriti na ovom okupljanju, 54. godišnjem sastanku po redu?

Izvor: YouTube/CNBS International/Screenshot

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu počinje danas i trajaće do 19. januara, a na njemu će učestvovati predstavnici država, sve glavne međunarodne organizacije, partneri, lideri civilnog društva, stručnjaci, predstavnici mladih, društveni preduzetnici, mediji. Ukupno se očekuje oko 2.800 zvanica.

Samit u Davosu zvanično počinje pod sloganom "obnova poverenja".

Prema zvaničnim informacijama sa sajta, ključne teme foruma u Davosu su "Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu", "Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru", "Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo" i "Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju”.

S tim u vezi, očekivano, najviše pažnje će ove godine biti posvećeno ratnim temama – pre svega krizi na Bliskom istoku, ali i ratu u Ukrajini. Takođe, govoriće se i o sve rizičnijoj trgovini kroz Crveno more, i sve to nakon napada Sjedinjenih Država i nekih savezničkih zemalja u na ciljeve u Jemenu, koji su pod kontrolom pobunjenika Huta. Naime, oni napadaju brodove u Crvenom moru "iz solidarnosti s Palestincima", što je uvelike otežalo transport robe morem na ovom području. Američki predsednik Džo Bajden opisao je napade Huta kao pretnju slobodnoj trgovini.

S približavanjem druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će prisustvovati forumu po prvi put, preko video poziva, najavio je predsednik WEF-a Borge Brende. Na programu je "posebno obraćanje" i susret s direktorima najvećih kompanija.

"Cilj je proučiti kako možemo izbeći dalje pogoršanje situacije", rekao je Brende.

Ko će prisustvovati?

Osim Zelenskog, među 2.800 zvanica sui brojni predstavnici država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Davosu će ove godine, između ostalih, boraviti američki državni sekretar Antoni Blinken, američki savetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven, kineski premijer Li Kećijang, izraelski predsednik Isak Herzog, libanski premijer Najib Mikati, argentinski predsednik Havijer Milei, grčki premijer Kirjakos Micotakis. Svoje učešće na Svetskom ekonomskom forumu su najavili i glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutjeras, glavni sekretar NATO-a Džens Stoltenberg i predsednica Europske komisije Ursula von der Lajen. Ministarka spoljnih i evropskih poslova Tanja Fajon prisustvovaće događajima u utorak i sredu iz Slovenije.

Osim njih, događaju će pristustvovati i neki od tehnoloških direktora, među kojima su najpoznatiji direktor OpenAi-a, kompanije koja se bavi veštačkom inteligencijom, Sem Altmanm. On će se okupljenima obratiti u okviru debate "Tehnologija u turbulentnom svetu".

Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela će, prema programu foruma, diskutovati u utorak sa osnivačem Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Klausom Švabom. Nadela je, prema oceni CNN-a, najbolji izvršni direktor u 2023. godini zbog toga što se američka kompanija na tržištu ponovo pojavljuje kao tehnološki inovator.

Svetski ekonomski forum, očekivano, osim zvanica, okuplja i brojne ljude koji dođu da protestvuju. Očekuju se ekološki aktivisti sa transparentima sa porukama da treba uvesti veći porez bogatašima. Posebno se govori o eliti koja u Davos stiže svojim privatnim avionima, jednim od najvećih zagađivača planete, a istovremeno govori o negativnim uticajima na klimu i životnu sredinu.

Za sigurnost učesnika u Davosu brinuće oko 5.000 švajcarskih vojnika, a u vazduhu će biti i vojni borbeni avionic, navode mediji.

(JA/EURACTIV.rs)