Ekonomija

NARODNA BANKA SRBIJE DONELA ODLUKU: Šta će biti sa referentnom kamatnom stopom u narednom periodu?

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,5 odsto, saopštila je centralna banka.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Narodna banka Srbije donela je odluku da kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,5 odsto. Takođe, nepromenjene su i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

Da se odluči na zadržavanje kamatne stope, na NBS je uticalo smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i opadajuća putanja domaće inflacije.

NBS je ponovila da očekuje sredinom godine povratak inflacije u granice cilja, odnosno ispod 4,5 odsto.

"Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu povećane referentna kamatna stopa i stope obavezne rezerve i da će efekti ovih mera nastaviti da se prenose na inflaciju i u narednom periodu. Prenošenje dosadašnjeg pooštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, kao i pad inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu dana unapred ukazuju na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike", navodi se u saopštenju NBS.

Rast svetske ekonomije ispod dugoročnog proseka biće usporen ove godine, što uz smanjenje inflacije povećava očekivanja da bi vodeće centralne banke, Evropska centralna banka (ECB) i Sistem federalnih rezervi (FED), mogle nešto ranije da započnu ciklus ublažavanja monetarnih politika.

Međugodišnja inflacija u Srbiji nastavila je da se smanjuje u skladu s projekcijom NBS i, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u decembru spustila na 7,6 odsto, što je gotovo dvostruko niže nego na kraju 2022. godine.

"Kao i prethodnih meseci, smanjenju inflacije u najvećoj meri doprinele su mere monetarne politike, popuštanje globalnih troškovnih pritisaka, smanjena uvozna inflacija i dobra poljoprivredna sezona. Izvršni odbor je istakao da se bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) tokom cele godine kretala na znatno nižem nivou od ukupne, zahvaljujući preduzetim merama monetarne politike", kaže se u saopštenju NBS uz napomenu da krajem godine očekuje inflaciju na nivou od tri odsto.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. februara 2024. godine.

(JA/EURACTIV.rs)