Ekonomija

TALAS OTKAZA U KOMPANIJI ZA UPRAVLJANJE TUĐIM BOGATSTVOM: Gigant najavio rezove, smanjuje se potreba za velikim timovima

Rukovodioci ovog poslovnog giganta saopštili su da su nove tehnologije spremne da transformišu njihovu industriju. Način poslovanja smanjuje potrebu za velikim timovima analitičara, zbog čega je delom i došlo do otkaza

Izvor: Printscreen/Youtube/CNBC

Kompanija koja se bavi upravljanjem tuđim bogatstvom, "BlacRock" otpustiće oko 600 radnika zbog plana rekonstrukcije. Kao odgovor na tehnološke promene u finansijskoj industriji izvršni direktor Lari Fink i predsednik Rob Kapito u internom dopisu, u koji je CNN imao uvid, napisali su da vide kako se njihova industrija menja brže nego u bilo kom trenutku ranije.

"Dok se pripremamo za 2024. naša zasebna preduzeća širom kompanije razvila su planove za preraspodelu resursa. Nove tehnologije spremne su da transformišu našu industriju", dodali su rukovodioci.

Fink i Kapito su takođe rekli u svom pismu da fondovi kojima se trguje na berzi ili ETF-ovi, postaju sveprisutni kao preferirano sredstvo za isporuku i indeksnih i aktivnih investicionih strategija.

ETF-ovi su često dizajnirani da prate indeks, poput S&P 500, što se može uraditi putem automatizacije. Taj pasivni pristup zahteva manje aktivno donošenje odluka i smanjuje potrebu za velikim timovima analitičara.

Kompanije za upravljanje imovinom, koje su bile pogođene zbog pada tržišta akcija i obveznica 2022. i visokih kamata u 2023. imale su težak period za sobom. "BlackRock" je u oktobru izvestio da su klijenti povukli 13 milijardi dolara iz dugoročnih investicionih fondova u trećem kvartalu 2023. Ukupna imovina kompanije pala je za 3,2% na 9,1 bilion dolara, što je pad sa 9,4 biliona dolara u prethodnom kvartalu.

"Prvi put u skoro dve decenije, klijenti ostvaruju pravi povraćaj u gotovini i mogu da sačekaju i analiziraju dešavanja na tržištu pre nego što ponovo rizikuju", rekao je Fink u tadašnjoj izjavi.

BlackRock je takođe otpustio oko 2,5% svoje radne snage, ili 500 ljudi, prošlog januara. Akcije kompanije, koja je objavilai zaradu u četvrtom kvartalu, pale su za oko 0,6% u popodnevnom trgovanju.

Bogat portfolio poslovnog giganta

Portfolio ovog poslovnog giganta pun je multinacionalnih kompanije u kojim imaju neku vrstu udela. Na listi su i Epl, Amazon, Majkrosoft, Tesla, Visa, Najk... Poseban fond imaju samo za državne obveznice za ceo svet i sam on vredi preko milijardu evra i u njemu je 689 različitih hartija od vrednosti

"BlackRock" u svom poslovanju nudi i investitorske i tehnološke usluge i insituticionalnim i privatnim, malim, investitorima širom sveta. Kompanija svojim klijentima nudi čitav spektar različitih fondova i portfolija u koje njenim posredstvom mogu da ulažu u: akcije, instrumenti tržišta novca i fiksni prihodi...

Sama kompanija je i na berzi i trenutno ona sama vredi više od 103,07 milijardi dolara. U 2022. godini, prema izveštaju same kompanije, ostvarili su prihode od 17.873 miliona dolara. Prema podacima iz 2021. godine, najviše je prihodovala od savetovanja, administrativnih taksi za usluge kao i od pozajmica hartija od vrednosti.

(J.N./EURACTIV.rs)