Ekonomija

ŠTA SVETU DONOSI OVOGODIŠNJI DAVOS? U fokusu ratovi i rešenja, održava se u "najkomplikovanijem geopolitičkom momentu"

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu biće održan od 15. do 19. januara i ugostiće brojne državne predstavnike, međunarodne organizacije, predstavnike finansijskih institucija, preduzetnike, partnere...

Izvor: YouTube/TRT World/Screenshot

Američki državni sekretar Antoni Blinken, francuski predsednik Emanuel Makron i ključni lideri na Bliskom istoku trebalo bi da prisustvuju Svetskom ekonomskom forumu sledeće nedelje, stavljajući pregovore o okončanju ratova u Gazi i Ukrajini na vrh agende globalne elite.

54. godišnji skup Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom skijalištu Davos održaće se u najkomplikovanijem geopolitičkom momentu do sada, izjavio je u utorak (9. januara) njegov predsednik Borge Brende.

Izazovna globalna ekonomska slika, sa promenljivom politikom kamatnih stopa i rastućim dugom, takođe će se suočiti sa centralnim bankarima, finansijerima i poslovnim liderima koji će da prisustvuju Forumu.

Ključnu sednicu iza zatvorenih vrata o ovome će voditi izvršni direktori britanske banke Barklis i kanadskog osiguravajućeg društva Manulife Financial Corp, prema kopiji dnevnog reda koju je dobio Rojters.

Brende je rekao da će veliki deo ovogodišnjeg fokusa biti na diplomatskim razgovorima na visokom nivou o ratovima na Bliskom istoku, u Ukrajini i Africi.

"Potrudićemo se da okupimo prave ljude… da vidimo kako možemo da rešimo ovaj veoma izazovan svet".

Blinken i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan će prisustvovati, rekli su organizatori, što ih čini najvišim članovima administracije američkog predsednika Džoa Bajdena u Davosu.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da se očekuje da Salivan održi govor i da će prisustvovati i Dag Emhof, suprug potpredsednice Kamale Haris. Stejt department nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Blinken i Salivan pridružiće se zvaničnicima iz država koje su ključni akteri u sukobu u Gazi, uključujući lidere Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata – obe zemlje su se pojavile kao moćnici na Bliskom istoku – i izraelskog predsednika Isaka Hercoga u Davosu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i više od 40 ministara inostranih poslova takođe će biti na licu mesta, rekli su organizatori.

Očekuje se da će Makron održati govor o ulozi Francuske u budućnosti Evrope, a na forumu će se obratiti i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, rekli su organizatori. Iz Jelisejske francuske predsedničke palate nisu odmah komentarisali.

Šta je dominiralo prethodnih godina?

Rat u Ukrajini dominirao je na poslednja dva Svetska ekonomska foruma i dok se očekuje da će predsednik Volodimir Zelenski ponovo održati govor, nije bilo jasno da li će prisustvovati neki ruski zvaničnici.

Kina, ključni saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, poslaće premijera Li Ćjanga, najvišeg kineskog zvaničnika kako bi se sastao sa globalnim poslovnim i političkim liderima u Davosu. Predsednik Kine Si Đinping poslednji put prisustvovao je Forumu 2017.

Organizatori Svetskog ekonomskog foruma su takođe istakli prisustvo ključnih lidera sa globalnog juga. Grupa nesvrstanih azijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja uglavnom se držala po strani zbog rata u Ukrajini, nakon što su prvobitno osudili Moskvu.

Geopolitički rizici su porasli širom sveta poslednjih godina, sa ruskim ratom u Ukrajini i ratom Izraela sa militantima Hamasa, i nedavnim povezanim posledicama po brodarstvo u Crvenom moru. Kina, u međuvremenu, povećava vojni pritisak da potvrdi svoje pretenzije na suverenitet nad Tajvanom.

"Nažalost, ono što nam je poslednjih nekoliko godina pokazalo sa pandemijom, ratom u Ukrajini i nekoliko drugih kriza širom sveta jeste da nismo bili toliko otporni", rekao je Bob Sternfels, globalni menadžerski partner, konsultantska kuća McKinsey & Company, pozivajući na globalnu saradnju na brifingu uoči Davosa.

"Bez otpornosti možemo imati prave neuspehe".

"Komplikovano"

Komplikovana ekonomska pozadina, uključujući politiku centralne banke i povećanje duga, takođe bi dominirala dnevnim redom, rekao je generalni direktor Svetskog ekonomskog foruma Džeremi Jurgens.

"Očekujemo rast od 2,9 odsto ove godine. Barem globalna ekonomija raste, ali bi moglo biti bolje".

Jurgens je rekao da su dva regiona koja su se ove godine istakla po povećanom učešću Latinska Amerika i Azija, što odražava "šire promene u globalnoj ekonomiji".

Očekuje se da će prisustvovati novoizabrani predsednik Argentine Havijer Milej.

Zvaničnik Svetskog ekonomskog foruma je rekao da se na sastanku očekuje 530 rukovodilaca iz oblasti bankarstva, osiguranja, investicija i drugih finansija.

Jedan od ključnih događaja je sastanak guvernera finansijskih usluga zatvorenog tipa 17. januara, kojem će prisustvovati više od 100 predsednika i izvršnih direktora iz bankarstva, tržišta, osiguranja i upravljanja imovinom, pokazuje dnevni red do kojeg je došao Rojters.

Davos se dešava u trenutku kada se kompanije suočavaju sa složenom pozadinom osrednjeg globalnog rasta, dok se ekonomije bore sa visokim kamatnim stopama, političkim rizikom i posledicama pandemije.

"Uz pitanja kao što su tekuće geopolitičke tenzije, hitna potreba za rešavanjem klimatskih promena, ekonomskih problema i brzog tehnološkog napretka koji utiče na politiku i odluke odbora, ovaj samit će biti ključan", rekla je predsednica kompanije Deloitte Global Ana Marks.

Za neke, 2024. pokazuje povratak fokusiranju na dugoročno.

Karen Haris, generalna direktorka grupe za makro trendove u konsultantskoj kompaniji za menadžment Bain & Company rekla je da su nedavni godišnji sastanci Svetskog ekonomskog foruma bili oblikovani pandemijom, pri čemu je 2021. bila virtuelna, a 2022. odložena.

"Na Forumu 2023. i dalje smo osećali poremećaje svih tih događaja, a diskusija je bila situaciji", rekla je je Haris.

"Ovo je prvi Svetski ekonomski forum u poslednje vreme na kojem zaista možemo da se fokusiramo na ono što će sledeća decenija doneti, a ne na kompresovani i nestabilni poslovni ciklus".

(JA/EURACTIV.rs)