Ekonomija

EU ČLANICE PRED TEŠKIM POLITIČKIM IZAZOVOM: Starenje stanovništva uzrok gubitka miliona radno sposobnih, šta je rešenje?

Najviša zvaničnica Evropske unije za migracije rekla je u ponedeljak (8. januar) da će zemlje članice morati da se suoče sa teškim političkim izazovima - čak i u tekućoj izbornoj godini - da bi se izborile sa starenjem stanovništva.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Radno sposobno stanovništvo je sve malobrojnije u Evropi, što je prepoznato kao problem među visokim zvaničnicima Evropske unije.

Ilva Johanson, komesarka EU za unutrašnje poslove, rekla je da postoji hitna potreba da se odmakne od ilegalnih migracija i pronađu legitimnije alternative.

"Iz demografskih razloga, radno sposobno stanovništvo u EU će se smanjivati za milion godišnje. I već je tako. To znači da bi legalna migracija trebalo da raste za oko milion ljudi godišnje. I to je zaista izazov", rekla je Johanson tokom posete Grčkoj.

Komisija Evropske unije pokušava da izvrši reviziju pravila o migracijama na nivou cele EU pre kraja svog mandata i izbora za Evropski parlament u junu. Preliminarni dogovor postignut je prošlog meseca.

Prema projekcijama agencije za statistiku EU, Eurostata, udeo stanovništva starijeg od 65 godina će porasti sa 21,1 odsto u 2022. godini na 31,3 odsto do kraja veka.

Ilvi Johanson se u Atini pridružio potpredsednik Komisije EU Margaritis Šinas na sastancima sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i drugim zvaničnicima.

Iako je zabrinutost oko migracija podstakla podršku krajnje desničarskim i anti-EU partijama u mnogim evropskim zemljama, Johanson tvrdi da je "izazivanje ksenofobije i rasizma" generisano ilegalnom migracijom.

"Mislim da ono što nas naši građani zaista pitaju nije koliko migranata pristiže, već da li to radimo na pravilan način, kako upravljamo ovim pitanjem, ko ima kontrolu ili ko dolazi?”, kaže ona.

Tokom sastanaka u ponedeljak, preživeli nakon brodoloma migranata u kojem su prošle godine poginule stotine ljudi, prisustvovali su malim demonstracijama koje su organizovale grupe grčkih aktivista u znak protesta protiv strože granične i pomorske policije za koju tvrde da živote migranata dovode u veći rizik.

Policija je blokirala pristup oblasti u blizini ministarstva za migracije gde su održani sastanci u ponedeljak, ali nisu se dešavala hapšenja.

(JA/EURACTIV.rs)