Ekonomija

EVROPSKI PUT SRBIJE JE GLAVNI CILJ : Žiofre i Hil na Ekonomskom biznis forumu

Autor Milena Antonijević

Emanuel Žiofre, šef Kancelarije Evropske unije u Beogradu i Kristofer Hil, američki ambasador u Srbiji, na Kopaonik biznis forumu govorili su o važnosti evropskog puta Srbije i Zapadnog balkana i njihovom mestu u EU.

Izvor: PROMO/Savez ekonomista Srbije

Emanuel Žiofre, šef Kancelarije Evropske unije u Beogradu, govorio je na jubilarnom, 30. Kopaonik biznis forumu, istakavši da je region Zapadnog Balkana ekonomski dosta zavisan od evropskih kompanija. On je kazao da je proširenje EU bitno i zbog investicija, ali da to nije jedini razlog, već da se mora voditi računa i o mladima koji mogu da odlaze u inostranstvo i da se tamo školuju.

Kristofer Hil, američki ambasador u Srbiji, imao je izlaganja na nekoliko tema, a konstatovao je da je EU najbolja stvar koja se dogodila Evropi u poslednjih nekoliko vekova.

"Postoje teškoće, ali se treba fokusirati na cilj. Evropska unija je odgovorna za rešavanje problema i van nje, ali bez obzira na to svi treba da teže da budu njen sastavni deo, naglasio je američki ambasador u Srbiji.

Hil je dodao da je potrebno da Srbija ultimativno mora da ima jake politike i da reši pitanje Kosova, što je, kako i sam smatra, veoma teško.

(EURACTIV.rs)