Ekonomija

EURACTIV SPECIJAL: ODNOSI SRBIJE I HRVATSKE

Izvor Promo

Bilateralni odnosi između Srbije (tada SR Jugoslavije) i Republike Hrvatske uspostavljeni su 1996. godine potpisivanjem Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Izvor: Promo

Ako bismo u dve reči trebali da opišemo političke odnose između Srbije i Hrvatske u proteklih 27 godina onda bi te dve reči bile “TOPLO, HLADNO”.

Međutim ono što ohrabruje a što je veoma bitno je činjenica da postoji interes da se unaprede sveukupni odnosi i saradnja u svim oblastima od značaja za obe zemlje i stabilnost čitavog regiona.

Dok bilaterala beleži uspone i padove, sa druge strane ekonomska saradnja dve zemlje sa sigurnošću se može reći beleži samo uspone. Nekada malo manje ,nekada malo veće ali u svakom slučaju se ide napred. Kao potvrda tome je i podatak da Hrvatska pripada grupi 20 vodećih investitora u Srbiji, sa velikim ulaganjima u različite sektore, od trgovine i usluga, do prerađivačke industrije. A sa druge strane u poslednjih nekoliko godina postignut je i pozitivan iskorak u pogledu ulaganja srpskih kompanija u sektor turizma i poljoprivrede u Hrvatskoj.

Kroz EURACTIV specijal posvećen sveukupnim odnosima Hrvatske i Srbije predstavljamo sve aspekte saradnje između Hrvatske koja je već deceniju članica Evropske unije i Srbije koja je u procesu pristupanja EU.