Ekonomija

EVROPSKA KOMISIJA ODOBRILA PAKET POMOĆI NEMAČKOJ INDUSTRIJI ČELIKA: Habek - Dobra vest za industrijsku transformaciju

Autor Milena Antonijević

Nemačka industrija čelika bori se sa visokim cenama električne energije, potvrdio je ovaj sektor pošto je Evropska komisija odobrila paket državne pomoći za dalju elektrifikaciju celog sektora.

Izvor: YouTube/screenshot

Evropska komisija je u utorak odobrila 2,6 milijardi evra državne pomoći za podršku nemačkoj industriji čelika, delom tako da dekarbonizuje svoje procese proizvodnje čelika vodonikom.

„Ovo je izuzetno dobra vest za industrijsku transformaciju u Saru i širom Nemačke", rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Prema nemačkom ministarstvu ekonomije, „preduzeća žele da uštede oko četiri miliona tona emisija CO2 godišnje".

Planirano je da se postojeće visoke peći i pretvarači kiseonika zamene postrojenjem za direktnu redukciju i dve nove elektrolučne peći do 2027. godine. Uglavnom korišćenjem vodonika sa niskim sadržajem ugljenika i obnovljivog vodonika, potreba za prirodnim gasom će se postepeno ukidati iz procesa proizvodnje čelika.

„Ova vest je revolucionarna za industriju čelika u Saru. To je pobeda za zaštitu klime," rekao je Stefan Rauber, predsednik Upravnog odbora jednog od proizvođača čelika.

Godišnje će se proizvoditi tri miliona tona zelenog čelika koristeći 120.000 tona zelenog vodonika.

Ovo je treća velika državna pomoć za finansiranje dekarbonizacije čeličane u Nemačkoj u okviru IPCEI projekta vodonika. Još jedan projekat tek treba da odobri Evropska komisija.

Da bi se dekarbonizirao sektor, postepeno se prelazi sa korišćenja fosilnih goriva na električnu energiju proizvedenu iz obnovljivog vodonika.

Sektori u nevolji

Međutim, sektor čelika u Nemačkoj trenutno se bori, posebno sa visokim cenama električne energije.

U utorak je Nemačko udruženje čelika objavilo da će 2023. biti „jedna od najslabijih godina u smislu proizvodnje u nemačkoj industriji čelika".

Pad od 4% u ovoj godini prati raniji pad od oko 8% u 2022. godini.

Još niža proizvodnja došla je tek na vrhuncu finansijske krize 2009. godine, koja je povezana sa još nižom proizvodnjom od 35,5 miliona tona sirovog čelika.

„Proizvodnja čelika je trenutno u slobodnom padu, posebno pati od stalno visokih cena električne energije u kombinaciji sa slabom ekonomijom", rekla je Kerstin Marija Ripel, generalna direktorka Nemačkog udruženja za čelik.

Proizvodnja sirovog čelika iz otpada je posebno energetski intenzivna, a proizvodnja je pala za 11% ove godine na istorijski minimum od 10,1 milion tona.

Ripel je, stoga, pozvao da „političari moraju da nastave da se suočavaju sa svojim zadatkom stvaranja pristupačnih cena električne energije sa velikom hitnošću".

(M.A./EURACTIV.rs)