Ekonomija

RUSIJI ĆE PONESTATI NOVCA U 2024. GODINI: Oleg Deripaska usred sankcija najavio da će strani investitori biti spas

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Rusiji bi u 2024. moglo da ponestane novca ako se ne pojave strani investitori, rekao je oligarh Oleg Deripaska.

Izvor: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Rusiji bi uskoro moglo da ponestane novca u 2024. godini i potrebne su joj strane investicije, rekao je oligarh Oleg Deripaska na ekonomskoj konferenciji u Sibiru.

TASS prenosi da je milijarder, koji od početka ruske invazije na Ukrajinu poziva na obustavljanje konflikta, dao izjavu koja je u koliziji sa ocenom predsednika Ruske federacije, Vladimira Putina. Putin je nedavno pohvalio otpornost ruske ekonomije suočene sa "zapadnim sankcijama bez presedana".

Ruski ekonomski proizvod smanjo se za 2,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ocena je preliminarnog izveštaja ruske vlade. Smanjenje je, međutim, daleko manje nego što su mnogi ekonomisti predviđali. Ali počinju da se naziru pukotine, Rusija smanjuje proizvodnju nafte već u martu, dok Zapad najavljuje moguće proširenje sankcija. Na koncu, pozicija ruske ekonomije zavisi od razvoja situacije u Ukrajini.

Strani investitori iz "prijateljskih zemalja" mogli bi da odigraju veliku ulogu, rekao je Deripaska.

"Da li će strani investitori i doći, zavisi od toga da li Rusija može da napravi prave uslove i učini svoje tržište atraktivnijim", naveo je on.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, koja traje duže od godinu dana, zemlje Zapada uvele su više od 11.300 sankcija i zamrzle oko 300 milijardi dolara ruskih rezervi u inostranstvu. Ali je Kina pružila Rusiji ruku spasa tako što kupuje energente od Moskve.

Uvoz Evropske unije iz Rusije u vrednosti je opao za 51 odsto između februara i decembra prošle godine. Evropski blok bio je jedan od glavnih trgovinskih partnera Rusije pre invazije.

Deripaska, čija se imovina procenjuje na nešto manje od tri milijarde dolara, obogatio se u industriji proizvodnje aluminijuma nakon raspada Sovjetskog saveza. Amerika mu je uvela sankcije 2018. godine i saopštila da ga "ne posmatra odvojeno od ruske vlade", a prošle godine je optužen za izbegavanje sankcija.

(EURACTIV.rs)