Ekonomija

AUTOMOBILSKI GIGANT OTPUŠTA RADNIKE: Više od hiljadu njih ostaje bez posla uoči praznika

Talas otpuštanja je došao nakon što je proizvođač automobila u oktobru rekao da će odložiti proizvodnju električnih kamioneta do 2025. godine

Izvor: MONDO/Stefan Stojanovic

Gigant automobilske industrije, General Motors, otpušta oko 1.300 radnika iz dve svoje fabrike u Mičigenu, prema obaveštenjima koje je kompanija podnela državnim regulatorima. Do toga je došlo nakon što je proizvođač automobila u oktobru rekao da će odložiti proizvodnju električnih kamioneta do 2025. godine.

Otpuštanja u GM fabrici Orion će uticati na 945 zaposlenih, dok će 369 zaposlenih biti otpušteno iz fabrike u Lansingu. Fabrika Orion proizvodi krosover Chevrolet Bolt EV i Bolt EUV, a GM planira proizvodnju dodatnih električnih vozila, odnosno Ševrolet Silverado EV i GMC Siera EV u fabrici. Ali kompanija je u oktobru objavila da će odložiti početak proizvodnje, zapečativši sudbinu radnika dok fabrika ne radi, piše CBSN.

GM je u oktobru rekao da odlaganje nije rezultat nedavnog štrajka United Auto Vorkers-a, koji je bio najduži štrajk automobila u SAD u poslednjih 25 godina. CNN je zatražio komentar od sindikata Ujedinjenih radnika automobila, koji predstavlja radnike u dve fabrike.

"GM predviđa da će imati prilike za posao za sve pogođene članove tima u skladu sa odredbama Nacionalnog sporazuma UAV-GM. Lansing Grand River Assembli će nastaviti da proizvodi kadilak CT4 i kadilak CT5", navodi se u saopštenju.

Planovima UAV koji su otpušteni u fabrici Orion "biće ponuđene druge mogućnosti u Mičigenu, uključujući pozicije u fabrici ZERO u Detroit-Hamtramck-u. Zaposleni u Orion skupštini će takođe biti raspoređeni u druge interne prilike u skladu sa politikom GM-a", rekao je GM.

Otpuštanja odražavaju rastuću neizvesnost sa kojom se suočava tržište električnih vozila. Prema pisanju sajta Edmunds.com, popusti za električna vozila su u porastu, jer ostaju neprodati na dilerskim parcelama duže od vozila na gas. To ukazuje na pad tražnje na onome što se poslednjih godina predviđalo kao tržište u nadolazećem periodu.

I drugi proizvođači automobila smanjuju troškove. Ford je u oktobru saopštio da će otpustiti 700 zaposlenih koji prave F-150 Lightning, izdanje njegovog najprodavanijeg vozila na električni pogon. Kompanija je saopštila da će rotirati otpuštanja između tri smene u svom centru za električna vozila Rouge u Dirbornu, Mičigen.

(J.N./EURACTIV.rs)