Ekonomija

"NEMAČKE KOMPANIJE SE VEĆ GUŠE U BIROKRATIJI": Nova korporativna pravila EU izazvala bes, rizik su po ekonomiju?

Nemačka industrija je osudila sporazum o novom zakonu EU o dužnoj pažnji (Due Diligence) i upozorila da će nova korporativna pravila potkopati konkurentnost Evrope i ugušiti njenu ekonomiju.

Izvor: YouTube/screenshot

U četvrtak su zemlje EU i Evropski parlament postigle dogovor o novoj direktivi o dužnoj pažnji kako bi velike kompanije bile odgovorne za kršenje ljudskih prava i ekoloških standarda duž njihovog lanca vrednosti.

Dok su nevladine organizacije naširoko hvalile novi zakon kao prekretnicu, nemačka industrija je bila posebno besna.

"Sa današnjim sporazumom […] EU zabija sledeći ekser u kovčeg za međunarodnu konkurentnost evropske industrije", rekao je u saopštenju Tilo Brodtman, generalni direktor nemačkog udruženja industrije mašinstva (VDMA).

Slično tome, Federacija nemačke industrije (BDI) upozorila je da će pravila "ugroziti konkurentnost, sigurnost snabdevanja i diversifikaciju evropske privrede".

Nemačka industrija takođe strahuje da će novi zakon povećati birokratski teret za kompanije. Prema jednom istraživanju, 65 odsto nemačkih kompanija se već žali na povećane zahteve za izveštavanjem, za šta industrija krivi uglavnom zakonodavstvo EU.

"Naše kompanije se već guše u birokratiji. Sada ima još više propisa na vrhu. To je još jedan udarac", rekao je u saopštenju Volfgang Grose Entrup, generalni direktor Udruženja hemijskih industrija (VCI).

Tri nemačka udruženja su takođe pozvala vladu da zakoči i učini sve što je u njenoj moći da blokira zakon, za koji je još potrebno formalno odobrenje zemalja EU.

Čini se da je nemačka koaliciona vlada prilično podeljena po tom pitanju.

Zeleni i SPD su u velikoj meri za nova pravila, a poslanici Zelenih Volfgang Strengman-Kun i Maik Ausendorf hvale sporazum kao "novi globalni standard za međunarodne lance snabdevanja", dok je poslanik SPD-a Tiemo Volken to nazvao "velikim korakom ka zaštiti ljudskih prava, životne sredine i klime širom sveta”.

Ali pro-poslovni FDP se oštro protivio kompromisu.

"Zakon EU o due diligence-u ne može biti usvojen od strane Saveta u njegovom predloženom obliku", rekao je potpredsednik FDP Lukas Keler u saopštenju.

FDP je takođe nedavno pozvao na regulatornu pauzu u zakonodavstvu EU, tvrdeći da je teret za komapnije nesrazmeran i da 57 odsto birokratije dolazi iz Brisela.

S obzirom na razdor u nemačkoj koaliciji oko novih pravila dužne pažnje, vlada će verovatno biti uzdržana na glasanju na nivou EU.

(JA/EURACTIV.rs)

Čak i tako, očekuje se da će dovoljan broj zemalja EU podržati zakon kako bi dostigao kvalifikovanu većinu potrebnu za usvajanje.