Ekonomija

U SRBIJI TREĆINA PREDUZEĆA U VLASNIŠTVU ŽENA: Naša zemlja je po ovom pitanju u evropskom proseku

Autor Milena Antonijević

Ovaj podatak govori da smo u toj oblasti dostigli evropski prosek, ali je i potvrda sve boljeg položaja preduzetnica.

Izvor: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Ove godine preduzetnice su mogle da konkurišu za 40 posto bespovratnih sredstava od vrednosti projekta, odnosno 50 posto ukoliko posluju u nerazvijenim opštinama, dok je za 2024 budžetom predviđeno 600 miliona dinara za podršku ženskom preduzetništvu.

O podacima i položaju preduzetnica bilo je reči na međunarodnoj konferenciji "Žene preduzetnice - snaga ekonomije" organizovanoj povodom obeležavanja Međunarodnog dana preduzetnica, prenosi RTS.

U zemljama u okruženju postoje posebni fondovi za žene u biznisu, ali one još nisu zadovoljne, jer novac nije sve što im je potrebno.

"Pozicija žena preduzetnica danas u Crnoj Gori je i dalje u povoju, napredujemo malim koracima. Dok god nas ne budu prepoznale institucije u zemlji mi kao preduzetnice možemo da radimo, ali nećemo imati adekvatnu podršku", istakla je Sanja Milosavljević iz poslovne mreže "Žene od uticaja" iz Crne Gore.

S druge strane, postoje pitanja koja muče sve preduzetnike, nevezano za pol.

Prve privatne, porodične firme počele su da se osnivaju krajem osamdesetih godina i sada se suočavamo sa smenom generacija.

"Od 100 kompanija koje prežive prvu generaciju, samo oko 30 preživi drugu, oko 15 preživi treću i samo oko 10 preživi četvrtu", kazao je Đorđe Petrović iz platforme "Ja, preduzetnik".

Da li naslednici imaju želju da preuzmu vođenje firme i imaju li potrebna znanja, nije samo porodično pitanje, već i tema za zaposlene koji odano rade u firmi od njenog osnivanja.

"Ne morate da prodate firmu, vi možete da budete 100 posto vlasnik, između ostalog, ne morate da je vodite. Onda država organizuje sve da bi pronašla adekvatne ljude koji će tu kompaniju dalje da vode. Poenta je da ovi ljudi ne ostanu bez posla", istakla je Sanja Stanimirović, generalna direktorka "Testerala".

(M.A./EURACTIV.rs)