Ekonomija

EU IMA PROBLEM SA MAĐARSKOM UOČI SAMITA O PODRŠCI UKRAJINI: Orban drži sve konce, da li je 10 milijardi evra dovoljno?

Očekuje se da će Brisel u sredu (13. decembra) da odmrzne deset milijardi evra EU fondova za Mađarsku, uoči odlučujućeg samita o podršci Ukrajini, čiji je glavni faktor nestabilnosti mađarski premijer Viktor Orban.

Izvor: EPA-EFE/Prime Minister's Press Office

Lideri EU članica će od četvrtka doći u Brisel da razgovaraju o obnavljanju podrške Ukrajini, uz paket finansijske pomoći od 50 milijardi evra i političku odluku o pristupnim pregovorima. Mađarska je zapretila da će staviti veto na obe mere podrške, što bi osudilo samit na neuspeh i ostavilo Ukrajinu – i njenog suseda Moldaviju, koja se takođe nada pregovorima o pridruživanju – bez podrške EU skoro dve godine nakon što je Rusija pokrenula svoju sveobuhvatnu invaziju.

Orban insistira da ima principijelne primedbe na nastojanje Kijeva da se učlani u EU, tvrdeći da ratna administracija predsednika Volodimira Zelenskog nije učinila dovoljno u borbi protiv korupcije.

Budimpešta zahteva "stratešku diskusiju" o vezama sa Kijevom pre donošenja bilo kakve odluke.

Međutim, mnoge diplomate EU veruju da Orban iskorišćava samit i moć svog veta na proširenje kako bi ucenio Brisel da obnovi zamrznutu isplatu Mađarskoj iz fondova EU.

Budimpešta je spremna da povuče veto na ukrajinski "paket dogovora" ako Brisel pristane da deblokira sva sredstva koja je blok zamrznuo zbog zabrinutosti oko vladavine prava, rekao je Orbanov politički savetnik Balaž Orban za Blumberg u utorak (12. decembra).

"Finansiranje Mađarske od EU i finansiranje Ukrajine su dva odvojena pitanja. Ali ako EU insistira da finansiranje Ukrajine treba da dolazi iz izmenjenog budžeta EU, onda će ta dva pitanja postati povezana", rekao je savetnik, koji nije rođak mađarskog premijera.

U zamenu za reformu pravosuđa, navodno

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada Evropska komisija treba da odmrzne deset milijardi evra EU fondova – nešto manje od polovine blokiranih sredstava – u zamenu za reforme pravosuđa koje je Budimpešta sprovela kako bi odgovorila na zabrinutost EU u vezi sa nezavisnošću mađarskog pravosuđa.

Evropska komisija tvrdi da ovo nije da bi Orbana umirilo uoči samita, već zato što je Mađarska odgovorila na neke od njenih zabrinutosti.

Obraćajući se novinarima u Briselu u utorak, potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova izjavila je da je njen dom primio poslednji set odgovora od Mađarske u okviru mehanizma za uvođenje uslova vladavine prava na fondove ekonomske kohezije.

Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

"Sada, dok razgovaramo, Komisija radi završni rad na proceni kako bi se donela odluka. Neću vam reći kako će odluka izgledati u ovom trenutku", rekla je Jourova.

Prema zvaničnicima EU koji rade na slučaju, očekuje se da će sredstva biti odmrznuta.

Izvršna vlast EU će verovatno biti optužena za povlačenje u sukobu sa Orbanom, a ostaje nejasno da li će taj korak sprečiti blokadu samita.

Očekuje se da će ostatak blokiranih sredstava — oko 11,7 milijardi evra — ostati zamrznuto zbog pitanja vezanih za zaštitu ljudskih prava, dodelu javnih ugovora i stanje akademskih sloboda u zemlji.

Pored toga, Mađarska takođe čeka da dobije 10,4 milijarde evra grantova i jeftinih zajmova iz fonda EU za oporavak posle pandemije, koji bi takođe trebalo da ostane blokiran dok Mađarska ne sprovede seriju antikorupcijskih reformi.

Uslov

U utorak je pomoćnik mađarskog premijera takođe rekao da će Budimpešta ukinuti veto samo ako Brisel preda ukupna zamrznuta sredstva u iznosu od oko 30 milijardi evra.

Tokom proteklih nekoliko dana, diplomate EU su se pitale o "ceni" koju Mađarska traži za odgovarajuću odluku na samitu.

"Mnogima od nas je jasno da će ovo morati da bude neka vrsta kompromisa, ali još uvek nije jasno koju bi cenu Orban izneo za to", rekao je jedan diplomata EU.

"I još je nejasno da li će mu novac biti dovoljan", dodali su.

(JA/EURACTIV.rs)