Ekonomija

SVETSKI POZNATI PROIZVOĐAČ IGRAČAKA NAJAVIO TALAS OTPUŠTANJA: Slaba prodaja vodi 20 odsto radnika na ulicu

Kompanija, koja između ostalog proizvodi popularne igračke Transformers, rastaće se sa nekim radnicima već ove nedelje, dok će ostali biti otpušteni u roku od šest meseci

Izvor: EPA-EFE/Robert Perry

Američki proizvođač igračaka Hasbro najavio je zaposlenima da će otpustiti 1.100 radnika, odnosno skoro 20 odsto svoje radne snage, zbog slabe prodaje i ekonomskih poteškoća.

Izvršni direktor firme Hasbro Kris Koks u pismu, u koji je CNBC imao uvid, zaposlenima je naveo da je kompanija donela odluku o ukidanju radnih mesta zbog problema na tržištu, koji su "snažniji i trajniji nego što se prvobitno pretpostavljalo" i biće prisutni i u narednoj godini.

Kompanija, koja između ostalog proizvodi popularne igračke Transformers, rastaće se sa nekim radnicima već ove nedelje, dok će ostali biti otpušteni u roku od šest meseci, precizirao je Koks u pismu.

Hasbro je imao oko 6.300 zaposlenih početkom ove godine, prema podacima kompanije. Akcije kompanije pale su više od 4% tokom produženog trgovanja u ponedeljak, a do zatvaranja pad je išao i do 20 odsto. 

"Očekivali smo da će prva tri kvartala biti izazovna, posebno u oblasti igračaka, gde tržište dolazi s istorijski visokih, pandemijom izazvanih nivoa. Iako smo postigli neki značajan napredak u celoj organizaciji, vetrovi koje smo videli tokom prvih devet meseci ove godine nastavili su se i tokom praznika i verovatno će trajati do 2024. godine," navodi se u memorandumu.

Hasbro, koji je već ranije ove godine otpustio stotine zaposlenih, upozorio je u oktobru da se problemi naziru. U najnovijem kvartalnom izveštaju o zaradi, Hasbro je srezao već mekanu celogodišnju prognozu, projicirajući pad prihoda od 13% do 15% za tu godinu.

Prodaja popularnih brendova igračaka znatno je opala, rekao je Hasbro takođe u izveštaju za oktobar. Popularni brendovi poput My Little Pony, Nerf i Transformer pali su za 18% tada, zbog "mekših trendova u kategoriji".

Šta dalje?

Iako se vrše promene širom celokupne organizacije, neki funkcionalni sektori će biti više pogođeni od drugih.

"Mnogi onih čiji su poslovi pogođeni biće obavešteni u naredna 24 sata iako će se vremena obaveštenja razlikovati u skladu sa lokalnim pravilima i podložna su konsultacijama sa zaposlenicima gde je to potrebno. To uključuje članove tima koji su izrazili želju da napuste svoje pozicije do kraja godine kao deo našeg programa dobrovoljnog prevremenog penzionisanja (VRP) u Sjedinjenim Američkim Državama. Izuzetno smo zahvalni ovim kolegama na mnogim godinama posvećenosti, i želimo im sve najbolje," deo je memoranduma koji je direktor poslao zaposlenima.

Većina obaveštenja će biti dostavljena tokom narednih šest meseci, dok će se preostali deo obaviti u narednoj godini kako bi se kompanija nosila sa preostalim radom organizacionog modela. To uključuje standardizaciju procesa u finansijama, ljudskim resursima, informacionim tehnologijama i korisničkoj podršci kao deo našeg projekta Globalnog poslovnog omogućavanja, ali takođe znači i dodatni rad širom celokupnog poslovanja kako bismo smanjili menadžerske slojeve i stvorili agilniju organizaciju.

Slaba prodaja i kod konkurencije

Konkurent Matel takođe je upozorio na slabu prodaju. Ipak, njihove akcije su do ponedeljka porasle za oko 6%, delimično zahvaljujući uspehu filma "Barbi". To je i dalje iza 17% dobiti koju je zabeležio S&P 500 do sada ove godine, međutim.

Uopšte gledano, prodavci mogu očekivati ​​stidljivu prazničnu sezonu, a igračke su imale manje popuste za potrošače u poređenju sa popustima prethodne godine.

(J.N./EURACTIV.rs)