Ekonomija

ARGENTINA ĆE IMATI "ŠOK TRETMAN": Novi predsednik najavio oštre ekonomske mere, šta će od obećanog moći da ispuni?

Novi argentinski predsednik iz krajnje desnice obećao je da će primeniti ekonomski "šok tretman" u svom prvom govoru nakon što je zvanično preuzeo dužnost.

Izvor: EPA-EFE/Gala Abramovich

Novi predsednik Argentine, Havijer Milej je upozorio Argentince da "nema novca" i ponovo se obavezao na program oštrih mera štednje.

Populistički autsajder osvojio je iznenadnu izbornu pobedu u novembru uz radikalna obećanja da će preurediti posrnulu ekonomiju južnoameričke nacije.

Inauguracija Milejja održana je u nedelju u Buenos Ajresu. U danu ceremonije, 53-godišnjak je započeo svoju vlast govorom koji je ostavio Argentince bez sumnje da će krenuti ekonomskim putem za razliku od bilo kog prethodnog predsednika.

On je rekao da će poništiti "deceniju dekadencije" rezanjem potrošnje, kako bi se smanjili ogromni javni dugovi i smanjila inflacija, koja je sada viša od 140 odsto.

"Suština je da nema alternative štednji i ne postoji alternativa šok tretmanu", rekao je Milej i dodao:

"Znamo da će se kratkoročno situacija pogoršati. Ali nakon toga ćemo videti plodove naših napora".

Šta je obećao?

Milej je mahao pristalicama tokom vožnje do predsedničke palate zajedno sa svojom sestrom Karinom, poverenicom za koju se očekuje da će igrati uticajnu ulogu iza kulisa u njegovoj novoj administraciji.

Obraćao se okupljenima i skandirao slogane kampanje sa balkona, a predstavljen mu je plavo-beli predsednički pojas i palica - koje je personalizovao gravurama svojih pet pasa.

Milej se, kako piše CNN, brzo uzdigao od relativne opskurnosti do najvišeg položaja u Argentini na desničarskim temama koje uključuju ograničavanje prava na abortus, liberalizaciju zakona o oružju i poricanje klimatskih promena.

Često su ga slikali kako rukuje motornom testerom u predizbornoj kampanji, a njegove nepokolebljive izjave poredile su sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i bivšim predsednikom Brazila Žairom Bolsonarom.

Tokom kampanje rekao je da će zameniti argentinsku valutu dolarom i ukinuti centralnu banku zemlje, zajedno sa nizom ministarstava.

Ali iako predsedništvo ima široka ovlašćenja, Milej će se suočiti sa političkim ograničenjima prilikom ispunjavanja svojih obećanja.

Šta će uspeti od obećanog?

Pezos - argentinska valuta - nalazi se u dugoročnom slobodnom padu, nivoi siromaštva su skočili na 40 odsto i, prema podacima MMF-a, privreda je u dubokoj recesiji.

Nema sumnje da je Milej nasledio ekonomiju u krizi. Ono što nije jasno jeste da li će nastaviti putem radikalnih rešenja koja je predlagao tokom svoje kampanje ili će ublažiti svoja obećanja kako ne bi pokolebao čamac.

Novi predsednik će se verovatno suočiti sa opozicijom u argentinskom Kongresu, gde koalicija malih desničarskih i libertarijanskih partija koje on vodi ima samo manjinske predstavnike.

Izvor: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Neki posmatrači su primetili umereniji ton otkako je potvrđena njegova pobeda. Međutim, nekoliko sati po završetku, novi predsednik je signalizirao da namerava da vlada onako kako je vodio kampanju, potpisivanjem dekreta o smanjenju broja ministarstava sa 18 na devet, ispunjavajući ključno obećanje.

Među zvanicama na ceremoniji polaganja zakletve bio je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se sastao sa nekoliko latinoameričkih lidera dok je pokušavao da učvrsti globalnu podršku ratnim naporima svoje zemlje.

Njih dvojica su slikani zagrljeni, a Zelenski je kasnije rekao novinarima da su razgovarali o načinima na koje bi Argentina mogla da podrži Ukrajinu.

Prisustvovao je i mađarski predsednik Viktor Orban – sa kojim se Milej ideološki poredi.

Pošto je ceremonije inauguracija završena, Argentinci će se sada fokusirati na to kako njihov novi predsednik pristupa poslu u praksi.

I dok je Milej bio podstaknut frustracijom birača prethodnim administracijama, on će sada morati da ispuni svoje obaveze kako ne bi razočarao one koji su ga podržavali. Njegov medeni mesec će verovatno biti kratak, ocenjuje CNN.

(JA/EURACTIV.rs)