Ekonomija

ZAŠTO SU NISKE CENE GLAVOBOLJA ZA KINU? Druga ekonomija sveta ima nesvakidašnji problem

Dok mnoge centralne banke širom sveta još uvek pokušavaju da ohlade inflaciju, Kina se bori sa padom cena.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Indeks potrošačkih cena (CPI) u Kini je u novembru opao za 0,5 odsto na godišnjem nivou, što je najveći pad od pandemije pre tri godine, prema podacima koje je u subotu objavio kineski nacionalni biro za statistiku.

Pad je označio ubrzanje stope deflacije od oktobra, kada je CPI pao za 0,2 odsto u odnosu na godinu dana ranije, i podstakao je pozive Pekinga na hitnu akciju kako bi se povećala tražnja i sprečila silazna spirala cena.

Podaci dolaze nekoliko dana nakon što su kineski političari na vlasti obećali da će ojačati fiskalnu i monetarnu podršku kako bi podstakli drugu najveću svetsku ekonomiju, koja se bori sa krizom nekretnina, visokom nezaposlenošću mladih i smanjenim poverenjem potrošača.

Kina se većim delom ove godine bori protiv niskih cena zbog pada tržišta nekretnina i slabe potrošnje. Deflacija je loša za privredu jer potrošači i kompanije odlažu kupovinu ili investicije u očekivanju daljeg pada cena. To bi zauzvrat moglo dodatno da uspori ekonomiju i da stvori začarani krug.

Inflacija potrošača počela je da usporava u februaru i postala negativna u julu, prvi put u više od dve godine. Vratila se na pozitivni nivo u avgustu i bila je prilično ravna u septembru, ali je ponovo pala ispod nule u oktobru.

"Situacija sa deflacijom u Kini se produbljuje trostrukim udarom domaćih cena hrane, međunarodnih korekcija cena nafte i slabe domaće tražnje", rekli su analitičari iz Citija u nedeljnom izveštaju.

"Znaci slabljenja cena sada se šire sa robe na usluge", dodali su.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Glavni faktor - cene hrane

Cene hrane bile su glavni faktor za indeks potrošačkih cena, pale su za 4,2 odsto u novembru u odnosu na godinu ranije. Konkretno, cene svinjskog mesa su pale za 31,8 odsto.

Cene benzina su pale nakon što su međunarodne cene nafte u novembru dostigle najniži nivo u poslednjih nekoliko meseci.

Usporila je i inflacija usluga. Naime, porasla je samo za jedan odsto u odnosu na pre godinu dana prošlog meseca, u poređenju sa povećanjem od 1,2 odsto u oktobru.

Indeks proizvođačkih cena (PPI), koji je uglavnom vođen cenama roba i sirovina, pao je u novembru za tri odsto, što je 14 meseci zaredom.

Potrebno je više podsticaja

Pogoršanje deflatornog pritiska bacilo je dodatnu sumnju u ekonomski oporavak Kine.

"Nema vremena za oklevanje u politici kako bi se sprečila začarana petlja između deflacije, poverenja i aktivnosti", kažu analitičari Citija.

Krajem prošlog meseca, Pan Gongšeng, guverner Narodne banke Kine, rekao je u Hong Kongu da će Kina održavati monetarnu politiku "prilagodljivom" kako bi podržalji ekonomiju i da očekuje rast potrošačkih cena u narednim mesecima.

U petak (8. decembar) su najviši kineski zvaničnici sazvali sastanak Politbiroa i obećali da će učiniti više na povećanju domaće potražnje i podsticanju potrošačke potrošnje.

Sastanak Politbiroa, zajedno sa godišnjom Centralnom ekonomskom radnom konferencijom (CEVC) koja se očekuje kasnije ovog meseca, obično postavlja ton ekonomske politike za narednu godinu.

(JA/EURACTIV.rs)