Ekonomija

NELOJALNA KONKURENCIJA, TRGOVINA, RUSIJA: O čemu se razgovaralo na prvom samitu EU i Kine licem u lice posle 4 godine?

Dok su lideri EU i Kine u četvrtak (7. decembra) uspeli da se dogovore o potrebi za "uravnoteženijim" trgovinskim odnosima, dali su i neku naznaku da su u stanju da reše dublje razlike oko većine pitanja.

Izvor: EPA-EFE/XINHUA / Huang Jingwen

Prvi samit EU i Kine na kom su se lično sastali zvaničnici u poslednje četiri godine dolazi u trenutku kada kinesko rukovodstvo pojačava diplomatski angažman usred ekonomskog pada, delimično vođenog rastućim geopolitičkim tenzijama i pozivom Zapada da se iz Pekinga "ukloni rizik" kada je ekonomija u pitanju.

Pritiskajući Peking zbog velikog trgovinskog deficita Evropske unijesa tom zemljom, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naglasili su da Evropa neće tolerisati "nelojalnu konkurenciju" iz Kine.

"Moramo da učinimo naše trgovinske i ekonomske odnose recipročnim i uravnoteženijim", rekao je Mišel nakon što se delegacija EU, u kojoj je bio i visoki diplomata EU Žozep Borel, sastala sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Ćjangom.

Prema podacima EU, blok trenutno ima gotovo 400 milijardi evra trgovinskog deficita sa Kinom, što se odražava u ograničenjima za poslovanje evropskih kompanija tamo.

Govoreći sa Fon der Lajen, Mišel je takođe rekao da EU očekuje da Kina preduzme konkretnije akcije kako bi povećala pristup stranim kompanijama tržištu.

Trgovinska neravnoteža se nazire

Obe strane su razgovarale o osnovnim uzrocima njihove trgovinske neravnoteže – od nedostatka pristupa kineskom tržištu i preferencijalnog tretmana nad kineskim firmama – do prevelikih kapaciteta u kineskoj proizvodnji, rekla je Fon der Lajen.

"Politički, evropski lideri neće moći da tolerišu da je naša industrijska baza potkopana nelojalnom konkurencijom", rekla je ona.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Šefica Komisije je takođe rekla da su lideri razgovarali o medicinskim uređajima, kozmetici i geografskim pokazateljima za prehrambene proizvode kako bi se uticalo na ispravljanje trgovinskih neravnoteža.

Postojao je "napredak" u spremnosti Kine da razjasni ograničenja prekograničnih tokova podataka koja su uticala na kompanije iz EU koje posluju u drugoj po veličini ekonomiji sveta, rekla je fon der Lajen.

"Drago mi je što smo se složili sa predsednikom Sijem da trgovina treba da bude uravnotežena", dodala je ona.

Peking je, u međuvremenu, upozorio EU da očekuje opreznost Brisela prilikom uvođenja "restriktivne" trgovinske politike.

Si je rekao da je njegova zemlja spremna da od EU napravi ključnog ekonomskog i trgovinskog partnera i da sarađuje u sektorima nauke i tehnologije, uključujući veštačku inteligenciju, ali obe strane ne bi trebalo da gledaju jedna na drugu kao na rivale ili da se "upuštaju u konfrontaciju".

Kineski predsednik je pozvao Brisel da "eliminiše sve vrste mešanja" u bilateralne odnose, dodajući da obe strane treba da razviju "ispravnu percepciju" jedna o drugoj i podstiču međusobno razumevanje i poverenje.

Li je na odvojenom sastanku rekao da se Kina protivila "širokoj politizaciji" ekonomskih i trgovinskih pitanja kršeći osnovne norme tržišne ekonomije, saopštila je državna televizija CCTV.

"Nadamo se da će EU biti oprezna kada uvodi restriktivne ekonomske i trgovinske politike i kada koristi trgovinske mere kako bi svoja trgovinska i investiciona tržišta održala otvorenim", rekao je Li.

Ko je odgovoran?

Peking "ne može biti odgovoran" za neravnotežu u trgovini, rekao je novinarima Vang Lutong, generalni direktor evropskog odeljenja kineskog ministarstva spoljnih poslova.

"Veoma smo željni uvoza više [proizvoda] iz Evrope, posebno visoko naprednih tehnologija i proizvoda visoke vrednosti", rekao je Vang.

Međutim, razgovori u četvrtak nisu dali znake za rešavanje tenzija oko istrage EU o državnim subvencijama iza električnih vozila proizvedenih u Kini.

Kina je odbila istragu EU protiv subvencija u vezi sa strategijom bloka za "smanjivanje rizika" kako bi smanjili svoje oslanjanje na kineski uvoz, posebno kritičnih sirovina.

Podvlačeći izazove Pekinga u pridobijanju evropskih zemalja, Italija – treća po veličini ekonomija bloka – ove nedelje se povuklaiz kineske inicijative Pojas i put (BRI).

Izvor: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI / PALAZZO CHIGI

Prema rečima kineskih stručnjaka, samit se uglavnom bavio upravljanjem razlikama i sprečavanjem upadanja u konfrontaciju.

"Strana EU je postigla svoj glavni cilj, a to je da prenese ozbiljnost svoje zabrinutosti zbog neravnoteže u trgovinskim odnosima i podrške Kine Rusiji", rekao je Noa Barkin, viši gostujući saradnik u Nemačkom Maršal fondu.

"Ali bilo bi pogrešno očekivati fundamentalne ekonomske i političke promene od Si Đinpinga koje EU traži", dodao je on.

Mali napredak u odnosima sa Rusijom

Osim trgovinskih pitanja, takođe nije bilo znakova da je EU napravila bilo kakav napredak u ubeđivanju Kine da iskoristi svoj uticaj na Rusijukako bi okončala rat protiv Ukrajine i pomogla Moskvi da zaobiđe sankcije Zapada.

Zvaničnici EU su uoči samita izjavili da će veliki fokus biti na tome da se Si zaustavi da kineske privatne kompanije izvoze u Rusiju proizvode dvostruke namene evropske proizvodnje koje bi mogla da koristi u svojoj vojnoj kampanji u Ukrajini.

Kina je u oktobru poželela dobrodošlicu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u Peking, a Si je pozdravio njihovo "duboko prijateljstvo".

Kina nije učestvovala u poslednjoj rundi savetnika za nacionalnu bezbednost na Malti u oktobru, ali se smatra ključnim igračem za uspeh inicijative.

"Želeli bismo da Kina bude odlučnija", rekao je Mišel, pozivajući Peking "da bude veoma jasan da podržava Povelju UN i osuđuje rat koji je Rusija izazvala protiv Ukrajine".

"Od početka rata smo bili jasni da će način na koji će se Kina postaviti u odnosu na rusku agresiju na Ukrajinu (...) definisati i naš odnos", rekla je Fon der Lajen.

EU "zabrinuta" zbog tenzija u Moreuzu

Iako dnevni red sastanka nije sadržavao pominjanje Tajvana ili kršenja ljudskih prava, lideri EU su istakli i jedno i drugo, piše Euractiv.com.

Mišel je rekao da je EU "zabrinuta" zbog rastućih tenzija oko samoupravnog Tajvana, koji je Kina obećala da će jednog dana zauzeti, i spornog Južnog kineskog mora, gde Peking učestvuje u vojnom jačanju.

"Protivimo se bilo kakvom jednostranom pokušaju da se silom promeni status kvo", rekao je Mišel i dodao: "EU održava svoju politiku Jedne Kine i verujem da je Kina u potpunosti svesna ozbiljnih posledica bilo kakve eskalacije u ovoj oblasti".

(JA/EURACTIV.rs)