Ekonomija

NEZADOVOLJNI RADNICI PARALISALI NEMAČKU: Železničari obustavljaju rad, šta se dešava sa putnicima i plaćenim kartama?

Štrajk nemačkog sindikata mašinovođa GDL će započeti danas u 18 časova za teretni vozni saobraćaj i u 22 časa za putnički saobraćaj, a završiće se u petak u 22 časa, saopštio je ranije pomenuti sindikat

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemački železnički operater Dojče ban je saopštio danas da će zadržati oko 20 odsto svojih međugradskih linija tokom jednodnevnog štrajka mašinovođa koji treba da počne u 18 časova.

"Pravimo plan za vanredne situacije", izjavio je portparol Dojče bana i dodao da zbog smanjenog kapaciteta neće biti mesta za sve koje budu želeli da putuju vozom tokom štrajka, prenosi Rojters.

Portparol je naveo da putnici koji su već kupili karte za vožnje koje su pogođene štrajkom mogu da ih iskoriste pre ili posle protesta, kao i tokom vikenda ili u narednom periodu.

Izvor: EPA-EFE/Christopher Neundorf

Štrajk sindikata mašinovođa GDL u Nemačkoj će započeti danas u 18 časova za teretni vozni saobraćaj i u 22 časa za putnički saobraćaj, a završiće se u petak u 22 časa, saopštio je ranije pomenuti sindikat.

Kako će izgledati obustava rada?

Prema planovima sindikata, nacionalni prekid rada će prvobitno uticati na teretni saobraćaj od 18 sati pre nego što će i daleki i lokalni železnički saobraćaj biti pogođen od 22 sata. Štrajk je planiran da završi posle 24 sata u petak u 22 sata. Železnica pruža informacije o otkazanim vozovima, kašnjenjima i povratu karata putem besplatne specijalne linije (0 8000) 99 66 33. 

Nema štrajka tokom božićnih praznika

Putnici koji žele da putuju nemačkim vozovima u vreme Božića ne moraju da se brinu pošto do kraja 2023. godine više neće biti obustava rada, izjavio je šef sindikata GDL Klaus Veselski.

Regionalni saobraćaj u severnoj Nemačkoj takođe je pogođen štrajkom vozača vozova, uključujući AKN Eisenbahn GmbH i Transdev Group.

"Tokom perioda štrajka neće biti vožnje vozova kod AKN, niti će biti uspostavljene zamenske železničke usluge", rekla je kompanija, prenosi nemački ndr.de. Takođe će doći do prekida u Donjoj Saskoj na Nordwestbahn-u i na S-Bahnu u Hanoveru.

Takođe se očekuje da će mnoge železničke veze biti otkazane i vozovi kasniti u Šlezvig-Holštajnu i Bremenu.

Doći će do velikih ograničenja u regionalnom saobraćaju u Meklenburg-Zapadnom Pomeraniji, izjavio je portparol železnice. U nekim slučajevima će se koristiti i autobusi. 

Prema informacijama, može doći do poremećaja i na regionalnim vozovima East German Railway (Odeg) na severoistoku, jer se koristi DB infrastruktura.

Štrajk "repriza" iz novembra

Poslednji put kada je GDL stupio u štrajk na železnici, 15. i 16. novembra, obustavio je rad na 20 sati. Više od 80 posto dalekih planiranih putovanja bilo je otkazano. Ostalo je nejasno da li će se saobraćaj koji je usmeren ka dalekim destinacijama potpuno zaustaviti ovog puta. 

(J.N./EURACTIV.rs)