Ekonomija

CRNA GORA JE U OKVIRU CEFTE SRBIJI DRUGI NAJZNAČAJNIJI EKONOMSKI PARTNER: Šta opterećuje i koči tu saradnju?

Autor Milena Antonijević

Prostor za privrednu saradnju dve zemlje je mnogo veći, a za to je neophodno rešiti mnoge administrativne i carinske prepreke, poručeno je na sastanku Unija poslodavaca Srbije i Crne Gore u Beogradu

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Robna razmena između Srbije i Crne Gore prošle godine iznosila je milijardu i 300 miliona evra, a povećava se svake godine, piše RTS.

U okviru CEFTA sporazuma, Crna Gora je po značaju drugi ekonomski partner Srbije u okviru CEFTA sporazuma. Ispred nje je po značaju samo Bosna i Hercegovina.

Izvoz u Crnu Goru prošle godine vredeo je milijardu i 100 miliona evra, ali aradnja može biti još uspešnija.

"Opterećeni smo mnogim barijerama, mnogim duplim troškovima, mnogim nepotrebnim zadržavanjem i neomogućavanjem funkcionalnosti za obavljanje delatnosti", rekao je Slobodan Mikavica, predsednik Unije poslodavaca Crne Gore.

Prema podacima, više od 6.000 preduzeća iz Srbije ostvarilo je spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa Crnom Gorom.

"Ima uvoza i izvoza sa jedne i sa druge strane i sličnih proizvoda, pre svega prehrambenih, pa i farmaceutskih. Najbitnije je da mi dobijemo neke količine sirovina iz Crne Gore i energenata, gde,pre svega, mislim na ugalj, a imamo dobru saradnju što se tiče strateških proizvoda, tu  mislim na izuzetno dobru akviziciju MTS-a", kazao je Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Luka Bar bi mogla više da se koristi, a za to je potrebno poboljšanje putne infrastrukture.

"Pozivamo privredne subjekte iz Srbije da ulažu u infrastrukturu same Luke, tj. u neke projekte izgradnje što možemo da ponudimo - izgradnju silosa za žitarice, imamo mogućnost izgradnje silosa, za biljna ulja rafineriju, izgradnju skladišta", izjavio je Marko Maraš, zamenik predsednika Odbora direktora Luke Bar.

Obrazovni sistemi dve zemlje su kompatibilni i izuzetno povezani. Takođe, najveći broj turista u Crnu Goru dolazi iz Srbije.

"Najviše zaposlenih u Budvanskoj rivijeri, koju sada predstavljam, dolazi upravo iz Srbije. Mogu da kažem da se možda prošle godine to malo promenilo s obzirom na neke nove trendove, gde ljudi iz Srbije sve više odlaze u zemlje EU", navela je Milena Raičković iz "Budvanske rivijere".

(M.A./EURACTIV.rs)