Ekonomija

BANKARSKI GIGANT NA IVICI BANKROTA: Masovna otpuštanja i skraćivanje radne nedelje kao poslednja mera protiv propadanja

Više od 850 zaposlenih u Metrou će ostati bez posla u okviru mere borbe protiv bankrota, a kompanija preispituje i radno vreme filijala širom mreže banke

Izvor: EPA-EFE/NEIL HALL

Metro banka, koja je otvorena 2010. godine u Velikoj Britaniji, razmatra da li da ostane otvorena svih sedam dana u nedelji ili da spas od bankrota potraži u kraćenju radne nedelje i masovnim otpuštanjem radnika.

Naime, ova banka je prva banka koja je otvorena u Velikoj Britaniji nakon više od jednog veka. Od lansiranja, nastojala je da se razlikuje od tradicionalnijih zajmodavaca tako što je ostajala otvorena duže. Međutim, tu politiku poslovanja preispituju sada piše Bi-Bi-Si.

"Kompanija preispituje i produženo radno vreme filijala širom mreže banke i u razgovorima je sa Upravom za finansijsko ponašanje o implikacijama takvih promena na kupce", naveli su iz banke.

U međuvremenu, više od 850 zaposlenih u Metrou će ostati bez posla. Banka trenutno zapošljava 4.266 ljudi i saopštila je da planira da smanji "uloge u celoj organizaciji, uključujući i na nivou višeg rukovodstva".

Zajmodavac u nevolji rekao je da su mere deo strategije za uštedu oko 50 miliona funti godišnje. Ove nedelje, akcionari su glasali da podrže sporazum o spasavanju vredan 925 miliona funti koji ima za cilj da obezbedi budućnost banke.

Finansijski sporazum znači da će Metro banka prikupiti 325 miliona funti i refinansirati dug u vrednosti od 600 miliona funti. Kolumbijski bankarski milijarder Haime Gilinski Bakal postaće kontrolni akcionar Metro banke sa 53% udela, a njegova firma Spaldi Investments uložiće 102 miliona funti u banku.

(J.N./EURACTIV.rs)