Ekonomija

NEMAČKA KUBURI SA KVALIFIKOVANIM RADNICIMA: Da li će propisi o zapošljavanju stranaca rešiti problem?

Autor Milena Antonijević

Ogroman nedostatak kvalifikovanih ugrožava uspeh vitalnih industrija u Nemačkoj, navodi se u godišnjem izveštaju Udruženja nemačkih privrednih komora (DIHK)

Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

„Situacija sa kvalifikovanom radnom snagom je veoma kritična, ne samo za pogođena preduzeća, već i za naš ekonomski pejzaž u celini", upozorio je Achim Dercks, zamenik izvršnog direktora DIHK-a, piše euractiv.de

Uprkos ekonomskoj stagnaciji Nemačke, osam od deset preduzeća koja su imala potrebu da popune radna mesta, borila su se sa kritičnim nedostatkom u sektorima koji su orijentisani na budućnost, rekao je on, navodeći oblasti kao što su nulta emisija, digitalizacija, elektromobilnost i zdravstvena zaštita.

Prošle godine, nemačkoj privredi je nedostajalo oko 600.000 radnika, prema istraživačkom centru Nemačkog ekonomskog instituta (IV). Ovaj manjak će verovatno samo rasti kako nemačko stanovništvo stari.

Procenjuje se da je 1,8 miliona pozicija ostalo upražnjeno u ukupnoj ekonomiji, što je rezultiralo zapanjujućim gubitkom od preko 90 milijardi evra ove godine, što je ekvivalentno više od 2% BDP-a, tvrdi Dercks.

Godišnji izveštaj o situaciji sa kvalifikovanom radnom snagom u Nemačkoj zasnovan je na podacima iz preko 22.000 kompanija i otkriva široko rasprostranjen problem u preduzećima.

Nemačka vlada radi na suzbijanju ovog trenda dok je tokom leta usvojila liberalizaciju svog imigracionog zakona.

Zakon bi trebalo da snizi uslove za kompanije da mogu lakše da zapošljavaju državljane trećih zemalja. To će takođe dati šansu onima koji traže posao u zemlji na osnovu bodovnog sistema u kanadskom stilu.

Odgovarajući propisi se sprovode, a planirano je da proces da bude završen u junu 2024. godine.

Međutim, Nemačka se suočava sa značajnim izazovima u regrutovanju stranih radnika, uglavnom zbog svog komplikovanog jezika, koji je ministar rada Hubertus Hajl (SPD/S&D) ranije nazvao „konkurentnim nedostatkom".

Dercks je takođe pozvao zakonodavce da obezbede intenzivirano obrazovanje i obuku, podstaknu zapošljavanje žena i starijih osoba i inoviraju raspored rada i automatizaciju.

(M.A./EURACTIV.rs)