Ekonomija

PRIVREDA SRBIJE NEMA DILEMU, EU JE JEDINI PRAVAC: Novo istraživanje Privredne komore Srbije

Autor Tamara Milošević Grbić

Oko 80 odsto kompanija u Srbiji smatra da bi bilo kakvo pogoršanje ekonomskih odnosa Srbije i EU imalo negativan uticaj za njihovo poslovanje.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ogroman broj kompanija u Srbiji je jasno je određeno po pitanju budućih odnosa naše zemlje i Evropske unije. Gotovo u jedan glas kažu, "bilo kakvo pogoršanje odnosa Srbije i EU negativno bi uticalo na poslovanje, što bi dovelo do smanjenja novih investicija i broja zaposlenih".

U istraživanju PKS učestvovalo je oko 1.000 kompanija i čak 80 odsto njih smatra da bi im poslovi sa EU bili otežani u slučaju bilo kakvog narušavanja načina poslovanja sa Evropskom unijom. Bilo da je reč o suspenziji Sporazuma o slobodnoj trgovini, daljeg povećanja kamatnih stopa, smanjenja kreditnog rejtinga zemlje u slučaju političke i ekonomske nestabilnosti ili ukidanja bezviznog režima za građane Srbije.

Koliko je za kompanije u Srbiji tržište EU značajno govori podatak da je za 35 odsto firmi „EU značajno izvozno tržište“, dok 50 odsto firmi u Srbiji ima „značajan uvoz sa tržišta EU neophopdan za poslovanje“, navodi se u istraživanju.

U Srbiji danas oko 370 hiljada ljudi radi u kompanijama koje izvoze u EU. Svakog meseca država od njihovih plata dobije blizu 17 milijardi dinara. Ukoliko bi se u slučaju pogoršanja ekonomskih odnosa sa EU broj zaposlenih u ovim firmama smanjio samo za 10 odsto, što je očekivano, to bi budžet Srbije ostavilo bez 1,7 milijardi mesečno koliko danas iznose plate za oko 16.000 učitelja i nastavnika ili za 14.000 medicinskog osoblja. Pritom, ovde nije uračunat i pad prodaje robe na domaćem tržištu koji bi se dogodio u slučaju da samo 37.000 zaposlenih u kompanija koje izvoze u EU ostane bez posla.

Brine i drastično povećanje broja kompanija za koje je neizvesnost u pogledu političke situacije u Evropi jedan od najvećih rizika u poslovanju u 2023. godini. Čak 15 odsto kompanija situaciju u EU vidi kao ključan problem. Glavni rizici poslovanja i dalje su smanjenje domaće tražnje (27%), cene energenata (23%), likvidnost (18 odsto), stoji u istraživanju.

Ukupan broj kompanija u Srbiji koje izvoze, njih 17.700 zapošljavaju oko 675.000 radnika.

(EURACTIV.rs)