Ekonomija

DA LI JE CELOMESEČNA OBUSTAVA RADA POŠTE DOBILA EPILOG? Poštari kreću sa radom, ali će pomno pratiti primenu dogovora

Autor Milena Antonijević

Svi radnici Pošte, koji su u obustavi rada od 24. oktobra, od 23. novembra se vraćaju na posao. Veći deo njih je počeo da radi nakon potpisivanja sporazum sa Vladom Srbije, dok se od sutra na posao vraćaju i preostali radnici

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Radnici očekuju da zahtevi budu ispunjeni do kraja meseca i kažu da će u suprotnom ponovo stupiti u obustavu rada.

Kažu da nisu zadovoljni povećanjem plate za nešto više od 20 odsto, ali da je postignut dogovor oko ostalih zahteva.

Očekuju da ti zahtevi budu ispunjeni do kraja meseca. U suprotnom najavljuju novu obustavu.

"Borili smo se kao lavovi i borićemo se. Ovo je za sada, da kažemo jedan prekid vatre. Dogovorili smo se da od sutra nastavimo sa radom, na svojim radnim mestima, onako kako mi znamo. Poslovodstvo i osnivač Vlada Republike Srbije da znaju da sa radnicima Pošte nema igranja, da ono sve što su potpisali u sporazumu da pratimo pomno, ukoliko se ne ispoštuju do prvog decembra, ne da ćemo da nastavimo sa obustavom rada, nego ćemo da se omasovimo i da polako razmiljamo i o drugim potezima", naveo je Stefan Mitrović, jedan od predstavnika radnika Pošte.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su da je doneta odluka o prekidu obustave rada u JP Pošta Srbije, kao i da će se rad nastaviti od četvrtka, 23. novembra.

„Na zboru radnika, održanom u Pošti 21101 u Novom Sadu, oko 50 radnika koji su i dalje u obustavi rada je, nakon temeljnog razmatranja trenutne situacije, donelo odluku da prekinu obustavu i nastave sa radom od četvrtka, 23. novembra. Ova odluka prati uslov stroge provere ispunjenja tačaka sporazuma potpisanog između Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata, koji nisu bili organizatori obustave", stoji u saopštenju.

Radnici su naglasili da će, ukoliko se obaveze iz sporazuma ne ispune do 1. decembra ili ukoliko dođe do bilo kakve odmazde prema onima koji su do sada učestvovali u obustavi rada, ponovo prekinuti rad i ovoga puta izići na ulice.

(EURACTIV.rs)