Ekonomija

RASTE BROJ NEMAČKIH KOMPANIJA KOJE ODLAZE U STEČAJ: Šta jednu od najjačih ekonomija šalje u bankrot?

Godišnji rast preduzeća u Nemačkoj, koja proglase bankrot, na mesečnom nivou je dvocifren od juna, u septembru je iznosio 19,5 odsto. Stručnjaci smatraju da je ovo posledica visoke inflacije kao i pada kupovne moći građana

Izvor: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

U Nemačkoj je broj preduzeća koja odlaze u stečaj u porastu, pa je samo u oktobru pokrenuto 22,4 odsto više normalnih stečajnih postupaka nego u istom mesecu prošle godine. Godišnji rast preduzeća koja proglase bankrotna mesečnom nivou je dvocifren od juna, a u septembru je iznosio 19,5 odsto, prenela je nemačka agencija dpa.

Prethodnih godina mnoge kompanije su od stečaja spasile znatne državne podrške koje su firme dobile usled pandemije koronavirusa i energetske krize. Prema mišljenju stručnjaka, trenutni rast nelikvidnosti nije kritičan. Prema njihovim procenama, radi se o normalizaciji, budući da su sadašnje brojke i dalje znatno ispod statističkih pokazatelja iz 2015. godine.

Prema Destatisu, predmeti se u statistiku uključuju tek nakon prve odluke stečajnog suda. U mnogim slučajevima je stvarni datum prijave stečaja gotovo tri meseca stariji.

Više faktora uticalo na loše rezultate

Visoki troškovi energenata, slaba inostrana tražnja i visoke kamate naštetile su nemačkoj industriji, pa je ovogodišnja privreda po stopi rasta među najslabijima u Evropi.

"Privredna aktivnost će verovatno blago opasti u četvrtom kvartalu 2023. godine“, ocenila je centralna banka u svom poslednjem mesečnom izveštaju.

Prema avgustovskim podacima nemačkog statističkog zavoda, u tom mesecu lokalni sudovi su izvestili o 1.556 podnetih stečajnih zahteva, što je 35,1 odsto više nego u istom mesecu prošle godine.

Prema podacima iz oktobra, za samo 12 dana u nemačkoj je banktoriralo 6 firmi, što znači da je u proseku svaki drug dan zatvarana po jedna. Stručnjaci smatraju da je ovo posledica visoke inflacije kao i pada kupovne moći građana. Sve industrije su na udaru, od automobilske, prehrambene, modne...

Katanac stavile mnoge velike kompanije

Klingel grupa iz Pforzheima je u maju podnela zahtev za stečaj. Kompanija je jedna od najvećih kompanija za poštu u Nemačkoj, sa istorijom koja datira još od 1923. godine. Oko 1.600 zaposlenih pogođeno je aktuelnim dešavanjima, pišu nemački mediji. 

Vesti o nelikvidnosti nisu novost za nemačko tržište. Velika imena poput Peek & Cloppenburg, Gerri Veber, Gortz i Ahlers AG proglasila su bankrot. Razlozi su bili veoma slični, a Klingel grupa je navela i da je bankrot posledica inflacije, pažljivijeg trošenja novca i posledica rata u Ukrajini.

Na udaru krize se našao i nemački proizvođač igračaka Plejmobi, koji je saopštio da otpušta stotine zaposlenih u poslovnicama širom sveta. Nemački mediji nedavno su naveli da kompanija ukida oko 700 radnih mesta širom sveta dok će u Nemačkoj bez posla ostati 370 radnika.

Grupacija Horst Brandster, vlasnik brenda, čije je sedište u Cirndorfu, objavila je nedavno  vest o ukidanju radnih mesta što odgovara udelu od 17 odsto u celom svetu i 16 posto ukupnog broja zaposlenih u Nemačkoj.

I modna kuća Rubsamen sa sedištem u Augzburgu proglasila je nedavno stečaj. Zaposleni u nekim trgovinama su već dobili otkaz. Modna kuća ima inače 13 prodavnica u Fridbergu, Ajhahu, Firstenfeldbruku, Valhajmu, Murnauu, Landsbergu, Dahauu i Šrobenhauzenu.

Renomirani proizvođač dečje hrane Innfood je još jedna nemačka prehrambena kompanija koja je podnela zahtev za stečaj. Kako bi se izbeglo više praznih polica u supermarketima, kompanija očajnički traži pomoć investitora.

(EURACTIV.rs)